Бившият селекционер на Испания Луис Енрике е готов за ново предизвикателство и се надява да продължи треньорската си кариера на клубно ниво, след като четиригодишният му период начело на националния отбор по футбол приключи миналата седмица след отпадането на тима от Световното първенство в Катар.

Луис Енрике беше уволнен в четвъртък, след като Испания загуби след изпълнение на дузпи от Мароко на осминафиналите на Мондиала, а селекционерът на страната до 21 години Луис де ла Фуенте беше обявен за негов заместник.

"Искам да бъда треньор, искам да поема клуб и да мога да се развивам с по-голям финес и прецизност - това, което не успях да направя в националния отбор", каза Луис Енрике в интервю за Twitch на испанския журналист Ибай Янос.

"Но вероятно ще изчакам следващия сезон. Тази сутрин ми казаха, че съм записан за състезание по планинско колоездене заедно с брат ми", добави той.

Връщайки се към турнира в Катар, Енрике сподели по Twitch: „За 90 минути всичко се превърна в ад. На всички е ясно, че не изиграхме добър мач срещу Мароко. Погледнах от позитивната страна на нещата. В момента съм спокоен и удовлетворен с това, което свършихме. Събрахме ентусиазъм и страст за националния отбор. Видяхме го. Много млади хора и деца дойдоха да ни видят в хотела. Можехме да се справим по-добре, наясно съм, но опита да взема най-добрите играчи и тези, които пасват на идеите ми“.

Луис Енрике каза, че му е боло предложено да продължи своя договор с Испания след Евро 2020, което се игра през 2021 година заради пандемията от КОВИД-19, когато Испания беше елиминирана с дузпи от бъдещия шампион Италия на полуфиналите, но той е отказал.

"Казах, че най-доброто нещо, което трябва да направя, е първо да завърши Световното първенство. Мисля, че има повече смисъл. В противен случай те ви подновяват контракта преди голямо събитие, но ако нещо се обърка, ще трябва да ви компенсират. Тук те просто трябваше да ми кажат, че няма да подновят договора и всичко приключва. Мислех, че ще трябва да взема решение за бъдещето си, но дори и това не беше необходимо", заяви Луис Енрике.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

52-годишният бивш играч и треньор на Барселона добави, че за първи път в треньорската кариера договорът му няма да бъде продължен.

"Предпочитам да е така. Ако няма повече доверие и мислиш, че не си правилният човек, тогава съм щастлив да продължа напред", каза още Енрике.