Вратарят-ветеран във френския национален отбор по футбол Юго Лорис обяви, че личните му цели и рекорди, които може да постигне остават на заден план, когато става дума за класирането на световните шампиони на четвъртфинал в Катар. Лорис говори пред журналистите в базата на отбора в Ал Раян в Катар.

"Петлите" срещат Полша в Доха утре в осминафинал на Мондиал 2022 и очакванията са Лорис да изравни Лилиан Тюрам със 142 мача за Франция. Той призна, че това представлява забележителен момент в кариерата му с националната фланелка, която стартира преди 14 години в мач срещу Уругвай. Но бързо смени темата и обясни, че иска да бъде максимално добре подготвен за утрешния двубой на стадион Ал Тумама.

"Това е нещо голямо за мене и огромна чест да достигна този брой мачове. Но сега се намираме ден преди осминафинала, така че рекордът е второстепенен към момента. Световното първенство е най-важното нещо и аз съм на 100 процента концентриран", казва стражът на Тотнъм от английската Висша лига.

"Може би ще оценя значимостта на този рекорд когато турнирът завърши", допълва той и признава, че основната заплаха за неговата мрежа в срещата ще бъде звездата на поляците Роберт Левандовски. Преминалият в Барселона голмайстор прекъсна головата си суша на световни финали и изрази надежда, че сметката му ще расте.

Лорис добавя по въпроса: "Левандовски е един от най-добрите играчи с номер 9 на гърба в целия свят и това е от доста време. Той е много важен за Полша футболист, но ние се изправяме срещу отбор, който се защитава добре, който работи усилено в много зони на терена, а след това имате Левандовски отпред и той е безпощаден".

"Полша заслужава да бъде тук. Опитваме се да анализираме техните мачове, за да видим срещу какъв тип игра ще се изправим. Има и психически елемент, който идва на този етап, така че ще трябва да сме готови. Знаете, че една грешка може да ти коства целия турнир, допълва вратарят на въпрос дали само Левандовски е заплахата за френския отбор.

Фазата на директните елиминации може да доведе до решаване на мачове с изпълнение на дузпи и въпреки че Лорис ще си напише домашното по тази тема, 35-годишният играч признава, че крайният изход може да бъде и заради късмет.

"Имаме всичко налично, за да анализираме инструментите на Полша. Дузпите също може да се анализират, но в крайна сметка при това изпълнение след 120 минути игра късметът е фактор", разказва Лорис. "И не е само късметът, а понякога дори инстинкт, който няма логично обяснение. Ако дузпата е изпълнена добре, шансовете да я спасиш не са кой знае колко големи".