Световното първенство през ноември в Катар ще бъде различно от всички други финали, които са се провеждали по-рано и логистичните предизвикателства пред организаторите, от осигуряването на достатъчно места за настаняване до справянето с недисциплинираните фенове, само ще се увеличават, пише в анализ агенция "Ройтерс".

Щатът от Персийския залив ще бъде домакин на първото Световно първенство в Близкия изток, първото в мюсюлманска държава, а освен това никой друг турнир не се е провеждал през зимата в северното полукълбо.

Катар, който е приблизително с размерите на Ямайка, е и най-малкият щат, провеждал някога най-голямото футболно събитие, като феновете от 32-е участващи нации ще гледат мачовете на осем стадиона, скупчени около единствения голям град - Доха.

Положителната страна е, че привържениците ще могат лесно да достигат до всички места, увеличавайки възможността за гледане на повече от един двубой на ден - за разлика от последните Мондиали в Русия и Бразилия, където често бяха необходими дори полети за пътуване до всеки град.

Но това също означава, че ще има големи проблеми относно местата за настаняване в Катар, тъй като организаторите очакват 1,2 милиона фенове да посетят страната през 28-е дни на турнира.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино, който наследи решението да се позволи на Катар да бъде домакин на турнира, след като пое поста от своя предшественик Сеп Блатер, първоначално разгледа възможността други държави в региона да си поделят организацията. Но след като тази опция в крайна сметка беше изключена, Инфантино пожела да представи турнира като шанс за феновете да изживеят емоциите в по-широкия арабски свят.

"Ще има осигуряване на настаняване за всеки, който иска да остане в Катар, но може би някой ще иска да прекара един ден в Дубай или Абу Дубай, или Мускат, или Рияд, или Джеда или където и да е в региона, ще има възможност да отиде и да посети други страни през целия престой в този регион", каза Инфантино в интервю за "Ройтерс".

"Това определено е, което ние също препоръчваме, защото мисля, че едно от най-големите преживявания в това Световно първенство е възможността за хората да дойдат в тази страна и част от света, които може би не познават" добави той.

Това е страхотно предложение, но може би наистина е опция само за по-богатите и контрастира с усилията на катарските организатори да направят Световното първенство достъпно за фенове с по-скромни финансови възможности.

Организаторите са поставили таван на цените на стаите, които хотелите могат да взимат от привържениците си, като цените за три звезди са ограничени до около 120 долара.

Върховният комитет по организацията на турнира обеща 130 хиляди стаи, включително хотели и 60 хиляди стаи в апартаменти и вили, плюс около 4000 стаи на два круизни кораба, а останалите в селищата за фенове.

Длъжностните лица също се опитват да се уверят, че феновете, свикнали да се наслаждават на много бира заедно с футбола, имат алтернативи на скъпите хотелски барове за чужденци, където халба бира може да струва около 18 долара.

Въпреки че алкохолът обикновено се предлага само при такива условия, по време на турнира в цялата страна ще бъдат създадени специални "зони за фенове", така че привържениците да могат да гледат мачове и да пият на по-поносими цени.

"Цените на алкохола ще бъдат ограничени във фен зоните, подобно на това, което беше на Световното клубно първенство на ФИФА през 2019 година, където един пинт беше около пет паунда (6.55 долара)", каза източник, близък до дискусиите.

Фен зоните и други места ще се събират фенове от всичките 32 страни, за разлика от повечето турнири, където градовете са домакини на само две нации едновременно преди мачовете.

"Вярвам, че събирането и смесването на толкова много националности и хора ще бъде наистина полезно, а също така ще издигне Световното първенство в голямо социално събитие", каза Инфантино.

Това обаче може да изисква допълнителна охрана и полиция, като се има предвид, че футболните турнири винаги са имали история на сблъсъци на враждуващи привърженици.