Германският футболен клуб Кьолн ще предложи "алтернативни събития" в едноименния град и в околните райони за хората, които не планират да гледат мачовете от Световното първенство в Катар заради критиките към страната-домакин.

"Ще използваме този период, за да направим платформа за критичните гласове", категоричен е президентът на "козлите" Вернер Волф.

Решението на ФИФА да даде Мондиал 2022 на Катар е остро критикувано заради незачитането на човешките права в държавата от Близкия изток.

Между 19 ноември и 15 януари в Кьолн ще има изложба на Мохамед Бадарме, която е свързана изцяло с живота на работниците-мигранти в Катар, работили при строежа на стадионите за Световния шампионат. Бадарме е посещавал няколко пъти Непал и Катар между 2017 и 2022 година и е заснел тежките условия на работа по време на подготовката за Мондиал 2022.

В местните училища в Кьолн дори планират представянето в училищата на темата за човешките права в Катар. 

"Критиките към професионалния футбол са едно, но интересите на глобалната футболна общност никога не са били оставяни на заден план, особено около този турнир", каза още Волф.