Най-успешният украински футболен клуб предупреди Световната федерация по футбол (ФИФА) да извади Иран от Мондиал 2022 в Катар, тъй като страната е военен поддръжник на руската агресия в Украйна.

Изпълнителният директор на Шахтьор (Донецк) Сергей Палкин обвини Иран в "пряко участие в терористични атаки срещу украинци", като предложи отборът на собствената му страна да играе в Катар вместо тях.

Това ще бъде справедливо решение и то трябва да привлече вниманието "на целия свят към режим, който убива най-добрите си граждани и помага да се убиват украинци", каза Палкин пред журналистите, ден преди отборът му да играе срещу Селтик в Шампионската лига.

Белият дом вече обяви миналата седмица как САЩ разполагат с доказателства, че иранските войски са „директно ангажирани на място“ в Крим, подкрепяйки атаки с руски дронове срещу инфраструктурата и цивилното население на Украйна. А шефът на Главната разузнавателна служба на Украйна Кирило Буданов заяви от своя страна, че руските сили са използвали във военната агресия срещу страната му 330 дрона "Шахед" и дори са поръчали още. Русия и Иран обаче отричат, че имат споразумение да използването на ирански дронове.

Иран играе във втория мач от Световното първенство на 21-и ноември срещу Англия, а след това се изправя срещу Уелс и САЩ в група B. Уелс се класира след победа над Украйна в плейофите през юни. Мачът трябваше да се играе през март, но се проведе през юни заради войната.

ФИФА не излезе веднага с изявление, но няма практика отбор от един континент да бъде заменян с такъв от друг. И ако се стигне до изваждането на Иран, то мястото му по логиката на хората в Цюрих е да бъде зает от друг азиатски тим. ОАЕ е първият отбор, който не се класира, отстъпвайки в последния плейоф от Зона Азия.