Международната футболна федерация (ФИФА) ще опита да помогне на работниците, получили физически травми по време на изграждане на инфраструктурата за световното първенство в Катар. Това заяви генералният секретар на организацията Аласдаир Бел по време на сесия на Съвета на Европа за трудовите права.

Федерациите на Стария континент отдавна призоваха за създаването на специален фонд в подкрепа на работниците, а Амнести Интернешънъл поиска от ФИФА да ги компенсира с 440 милиона долара. Това е точната сума, която централата е предвидила като награден фонд на Мондиала.

"Разбира се, че обръщаме внимание на призивите и имаме интерес въпросът да бъде решен. За нас е важно тези, които са получили физически травми около организацията на световното първенство, да бъдат компенсирани. Това обаче не е нещо, което ще бъде формулирано лесно", каза Бел на срещата в Страсбург, Франция.

Все още не е ясно дали евентуалната компенсация ще бъде изплатена от ФИФА или катарските власти, които са наемали работници предимно от южна Азия и Филипините.

Катар вече има фонд за подкрепа на работниците, по който са изплатени близо 164 милиона долара от 2020 насам. Компенсации са получили повече от 36 хиляди души от 17 различни страни, съобщават от правителството.