В последните часове основна тема във Франция е дали селекционерът на националния отбор Дидие Дешан ще остане на поста си. След загубата от Аржентина във финала на Мондиал 2022 Дешан с дузпи наставникът отказа да коментира бъдещето си. Неговият договор с Френската футболна федерация изтича в края на годината и желанието на нейния президент Ноел Льо Грае е контрактът да бъде подновен.

Според „Екип“ Дешан е готов да продължи да води „петлите“, но е поставил едно голямо условие з тази цел. Той ще настоява да води отбора до Световното първенство през 2026-а година, а не само до Евро 2024.

Според изданието, Дешан ще реши дали да остане след среща с Ноел Льо Грае през месец януари 2023-а година. Много е възможно той да подпише нов договор именно до юни 2026-а година, когато приключва следващия Мондиал в САЩ, Мексико и Канада.

Зинедин Зидан се смяташе за освонен фаворит за наследник на Дидие Дешан начело на Франция в случай на провал. Ако селекционерът остане на поста си в националния отбор, то Зидан няма да чака три години и половина, за да се върне към треньорството, твърди още „Екип“. Зидан е гледал всички мачове от Световното първенство по телевизията от дома си в Испания.

БГНЕС
6 снимки

Към бившия полузащитник имаше много сериозен интерес от Пари Сен Жермен през пролетта, както и от Манчестър Юнайтед, които няколко пъти да се свързвали с агента му Ален Милячо. Той обаче отказва засега и според близките му предпочита да работи в клуб, който му е познат.

При задаващия се нов договор на Дидие Дешан с Френската федерация най-вероятно е Зинедин Зидан да започне работа в Ювентус, където се чувстваше добре като футболист и биха му дали цялата спортно-техническа власт.