Селекционерът на световния шампион по футбол Франция Дидие Дешан говори пред агенция "Франс прес" броени дни преди старта на Мондиала в Катар. Той сподели очакванията си за представянето на "петлите" на стартиращия турнир.

"Когато си на върха,  е толкова хубаво. Но за да бъдеш силен, не трябва да се задоволяваш с това, което си направил, а трябва да продължиш да печелиш. Много е трудно да спечелиш световната титла, но още по-трудно е да я спечелиш отново. Успехът има това свойство да изтрива някои неща. Не всичко задължително е розово, когато печелим. Има качество, талант, но само това не стига. Без психика, дух и решителност не можеш да печелиш на това ниво", смята треньорът.

"Провал, фиаско... това са само думи. Бяхме елиминирани рано на Евро 2020, но трябва да умеем да се вдигнем. Футболът на най-високо ниво е безмилостен. И толкова по-добре, защото точно това прави неговото богатство. ДНК-то на този отбор е солидността. Понякога я губим за десет минути. И в момента, в който правиш по-малко на терена, даваш възможност на съперника да се възползва.

Не знам дали етикетът "световен шампион" ни тежи. Трудността е, че не можем да направим нещо по-голямо. Можем просто да повторим успеха си. Като сега има по-големи очаквания. Статутът не ни дава нито гаранции, нито сигурност. Ние отново сме през празния бял лист с желанието да напишем нова история, която при всички положения ще бъде различна", каза още специалистът.

Повторението, натрупването - това се нарича опит. Тази дума не нервираше, когато бях млад. Нямам претенции днес, че знам какво трябва да направя. Но най-малкото знам поне какво не трябва да правя, а това не е зле. За подготовката на финала на Евро 2016 избрахме малко емоционална опция (б. а. - видео обръщение на семействата на футболистите е било излъчено преди финала). Това беше силно за нас, но със сигурност разстрои психически играчите. През 2018 действахме различно.

Решен съм да заведа отбора на Франция колкото се може по-далеч на Световното първенство. Не мисля за бъдещето след това, защото нямам нужните отговори. Това, което направихме, го направихме, но аз не го направих за себе си или за славата си. Аз не съм тук и да забавлявам хората, а да постигам възможно най-добрите резултати. Нищо не си приписвам на мен. Никога не съм търсим личен успех. Успеха го преживяваш през победите на играчите", сподели селекционерът

"Някои знаят, че ще са резерви, но нещата се променят много бързо. Ако вземем пример от 2018 година, някои започнаха първия мач, но не и втория. Отборът, който изигра втория мач, стигна и до края. Но нещата могат да се променят и по-късно, както беше през 1998 година. Тогава промяната дойде след четвъртфиналите", върна се назад Дешан.

Дидие Дешан отговори и на въпрос, че след толкова години като национален селекционер, почти никога  не са го чували да говори за теми извън спорта. "Когато ми задавате въпрос, аз не отговарям като френски гражданин, а като селекционер на националния отбор, който има специфични задължения. Мога да имам мнение, но обикновено си го пазя за себе си, защото това, което казвам, ангажира само мен. Вие може да мислите, че това са празни приказки, но моето намерение е да бъда уважителен към институцията, която представлявам".

"Повтарям, че всеки има и ще има свободата да се изразява. Както и играчите, които ще кажат това, което имат да казват. Ние просто искаме да се запознаят с условията в Катар на място, преди да говорят. Струва ми се, че това е важно. Грешно е да се смята, че нямат отношение към проблемите на обществото. Мисля, че бях ясен за Катар. Това, че участваме на първенството, не означава, че приемаме всичко, което правят. Ние сме гости на една страна домакин, както беше преди 4 години в Русия и преди 8 в Бразилия. Решението да се даде домакинството на Катар не беше взето преди няколко седмици или месеци, а преди повече от 10 години. Това не ни пречи да останем нащрек. Повярвайте ми, ние не живеем в собствен балон, изолирани и нечувствителни към проблемите на другите", завърши селекционерът на Франция.