Христо Стоичков продължава да прави съпричастни и българските фенове със звездните си интервюта, които взима като журналист за ТВ гиганта "Унивижън". Камата представи срещата си със сърцатия капитан на Барселона Серхио Бускетс. Той е печелил всичко значимо във футбола – световната титла, европейската корона и три пъти трофея в Шампионска лига. Предлагаме акценти от разговора на кавалера на "Златната топка" със Серхио Бускетс:

- Серхио, ти дебютира много млад, а до теб на терена имаше големи звезди като настоящия ти треньор Шави Ернандес. Как го усещаш него – повече като съотборник или повече като треньор?

- Към Шави изпитвам голямо уважение, още от времето, когато той беше футболист. Сега е същото и когато той вече е в ролята на треньор. Впрочем, към всички мои треньори съм изпитвал подобен респект. Но трябва да призная - спрямо него това е малко повече, защото сме били съотборници от една страна. И от друга, поради факта, че все пак съм капитан на отбора и следователно имам и по-голяма отговорност. С него сме преживели много щастливи моменти заедно и като играчи, така че имаме отлични  взаимоотношения помежду си.

- В средата на терена ти, заедно с Шави и Иниеста, си имал винаги основна роля. Даваш ли си сметка, че от върха многобройните срещи, които си изиграл с екипа на Барселона, ти си нещо като професор за младите футболисти?

- Да, може и така да се каже. Те все още са малко по-срамежливи от желаното и предпочитат повече да наблюдават и по-малко да питат за определени ситуации. Аз като капитан искам да разчупя тяхното притеснение и се опитвам винаги да им бъда от помощ най-вече с моя личен пример и опит. Убеден съм, че така и за тях е по-лесно да израстват около по-рутинираните играчи като мен. Те разбират, че вече не е същото, когато играят за първия отбор. Усещат, че вече не са при юношите или във втория тим на Барса. Така че адаптацията им става естествено и посредством по-опитните им съотборници. 

- Какво можем да очакваме от националния отбор на Испания на Луис Енрике? Може ли да се противопостави успешно на другите големи като Германия, Франция, Бразилия?

- Мисля, че да. На европейското първенство бяха все още млад отбор, но оттогава досега тимът видимо израсна. Мисля, че на европейското загубата ни на полуфинала беше заслужена, но все пак говорим за голям турнир, в който както знаем всичко е възможно. Границата между победата и загубата понякога е твърде малка. Но вече можем да очакваме от отбора да покаже реално израстване, защото качествата, които притежават играчите и треньора са безспорни. Формирали са вече стабилен блок и придобиха победния манталитет на своя треньор. Затова  и очаквам на световното в Катар да бъдат не само много труден отбор за побеждаване, но и да са сред фаворитите.

- На мен отборът вече много ми харесва. Но между вас, когато си говорите, вярвате ли, че Испания може да спечели този мондиал?

- Със сигурност. Трябва да бъдем оптимисти. Да, има много силни опоненти като Франция и Германия най-вече. Но ние трябва да бъдем подготвени да им се противопоставим. Елиминациите са нещо по-специално, но мисля, че Испания има шанс да се пребори с най-големите в света.

- С твоя баща поддържаме приятелство отдавна, личи си и по твоето отношение към мен. Сега ще те помоля да ми поговориш обаче за Меси и вашето приятелство.

- Да, играхме заедно дълго време с Лео. Но освен това често сме били заедно и с нашите семейства. Децата ни си играят заедно. Това е хубавото във футбола. Създават се контакти, които прерастват в приятелство, което се пренася и към нашите семейства. Така се случват нещата и това е чудесно.