Носене на дрехите отзад напред, държане на снимка на Диего Марадона, дори баба, която седи на един и същи стол: суеверните аржентинци не рискуват нищо за финала на Световното първенство по футбол в неделя.

"В мача, който загубихме срещу Саудитска Арабия, носех синьо-бялата фланелка с номер 10, след това срещу Мексико я облякох отзад напред и спечелихме", разказва 55-годишният Хулио Тресто от квартал Флорес в Буенос Айрес.

След като загуби първия си мач с 1:2 срещу саудитците, „албиселесте“ намери своя ритъм, подобрявайки се с всеки изминал мач и постигайки пет поредни победи.

"Оттогава винаги съм го носил отзад напред и не сме спирали да побеждаваме. Когато се работи, никога не нарушаваш суеверието, това е футболът", добави Тресто.

Той ще направи същото в неделя, когато Аржентина ще играе с действащия шампион Франция на финала на Световното първенство в Доха с надеждата да вдигне трофея за трети път в историята си.

Gulliver/GettyImages
85 снимки

В цял Буенос Айрес и в останалата част на Аржентина вманиачените футболни фенове спазват своите уникални ритуали.

В къщата на 58-годишната дизайнерка Грасиела Кастро в квартал Алмагро в Буенос Айрес - дом на футболния отбор "Сан Лоренцо" на папа Франциск - всеки ритуал се изпълнява стриктно.

"Едни и същи панталони, една и съща риза, не ходя до тоалетна по време на мача и, разбира се, обиждам противника с изисканост, защото са французи", казва тя с шеговита усмивка.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

15-годишната Алма Маури, ученичка от гимназията в квартал Авеланеда, казва, че използва "една и съща фланелка на Аржентина, която не е прана от втория мач, и слагам всичките си фигурки от Световното първенство на масата".

Ритуалът на Гилермо Мартинес е много прецизен.

"Сядам с кръстосани крака, а кракът ми сочи към противниковата врата. През второто полувреме кръстосвам краката си в обратна посока."

Партньорката му, Моника Гомес, държи със себе си печат на Свети Експедитус, покровител на спешните случаи, снимка на дъщеря си и скъп автограф на Марадона.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Даниел Валенсия, носител на купата с Аржентина през 1978 г., отхвърли поканата на ръководния орган на световния футбол ФИФА да гледа финала в Катар заради "безумна традиция".

"Синът ми се подразни, не можеше да разбере защо не пътувам и му казах, че ще ме разбере, когато стане баща", каза Валенсия пред радио AM750.

"Казвам си "виж какво правиш", но продължавам да си нося гащите отзад напред, сядаме на едно и също място, дори децата ми са приели този обичай".

54-годишният Кристиан Оберослер и 50-годишната Лукресия Айралди са разведени, но ще гледат финала заедно.

Айралди е гледала първия мач на Аржентина с настоящия си партньор, но за втория е била с бившия си съпруг и дъщеря им в бар в Палермо.

Оттогава двамата продължават така за всеки мач и ще повторят това "в неделя на същата маса, запазена за случая".

В дома на 24-годишния студент Игнасио Фароне баба му Клара, на 86 години, "седи на същия стол със снимка на Марадона".

Но в някои случаи строгият ритуал не е свързан със суеверие.

Марио Лосада, 44 г., казва, че толкова се изнервя, че "предпочитам да гледам сам, от футбол откачам".