Една от неочакваните тенденции на Мондиал 2022 е слабата успеваемост при изпълнение на дузпи. Статистиката показва, че са пропуснати близо половината от отсъдените 11-метрови наказателни удари. От общо 31 дузпи са отбелязани 18 и 13 са пропуснати, което означава, че само 58% от опитите са реализирани. Останалите 42% са спасявания, греди и удари встрани от вратата.
 
При изпълнението на дузпи за определяне на победител в елиминациите, неуспешните опити са дори повече от успешните: 8 срещу 7. Разбира се, изборът е малък, защото само два мача от 1/8-финалите бяха решени с изпълнения от бялата точка. При отпадането от Хърватия японците вкараха само една дузпа от четири удара, а испанците нито една от три изпълнения при загубата от Мароко. 
 
Пет пропуска бяха направени в редовното време на Мондиал 2022: Роберт Левандовски (Полша) срещу Мексико, Алфонсо Дейвис (Канада) срещу Белгия,  Салем Ал-Досари  (Саудитска Арабия) срещу Полша,  Лионел Меси (Аржентина) срещу Полша и Андре Аю (Гана) срещу Уругвай.

Пабло Сарабия

източник: Gulliver/GettyImages

Преди Световното първенство Marca направи топ 25 на най-добрите изпълнители на дузпи в света сред играчите на турнира. Трима от списъка вече направиха пропуски. При отпадането от Мароко испанецът Пабло Сарабия, който оглавяваше класацията със 100-процентова успеваемост (16 от 16) уцели дясната греда. От бялата точка се провалиха още Андре Аю (25 вкарани дузпи от 28) и Роберт Левандовски (71/79).
 
Важно е да се отбележи, че 12 от 13-те пропуска са след удари по земя (само Меси стреля на средна височина). А най-слабият удар донесе най-голямата сензация в плейофите - топката на мароканеца Ашраф Хакими при "паненката" срещу Испания летеше със скорост от едва 53 км/ч. 
 
Според спортния психолог Гейр Жорде времето от 10-15 секунди преди удара е решаващо.
 
„Не можете да позволите на вратаря да ви разсейва, съсредоточете се върху дишането си и не бързайте. Това не е състезание и свирката на съдията не е пистолет", съветва той.