Спортно-техническият щаб на Барселона разглежда няколко варианта за нов централен защитник, с който отборът да бъде подсилен през зимния трансферен прозорец, с оглед контузиите на Самюел Умтити и Томас Вермален. В каталунския щаб се притесняват, че травмата на френския национал може да бъде по-сериозна, което да наложи неговата операция. Евентуална хирургическа интервенция ще извади Умтити поне за четири месеца извън игра. В момента старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде може да разчита само на двама централни защитници – Жерар Пике и Клеман Ленгле. Наложи се наставникът да повика в първия състав и един от юношите на тима – Чуми Брандарис.

Една от реалните опции пред Барселона за нов централен защитник е Тоби Алдервейрелд от Тотнъм. Договорът на Алдервейрелд изтича през лятото и Тотнъм може да се съгласи да го продаде през януари. "Шпорите" могат да удължат едностранно контракта му с допълнителни 12 месеца, но има една клауза, която е окуражаваща за кандидатите за неговия подпис. В момента, когато Тотнъм продължи договора на Алдервейрелд през следващото лято, се активира временна освобождаваща клауза, която ще бъде в сила само за две седмици, през които всеки може да купи белгиеца срещу скромните за сегашните стандарти 25 милиона паунда. Това значи, че ако през януари статуквото се запази, а някой клуб предложи на Тотнъм доста по-изгодна оферта, то лондончани могат да се чувстват принудени да продадат играча. Слуховете за бъдещето на Алдервейрелд изобщо не се отразиха на неговата форма и той много бързо върна титулярното си място и е един от най-силно представящите се играчи на Тотнъм от началото на сезона.

Сръбският защитник Бранислав Иванович също е сред реалните опции пред Барселона. Той със сигурност ще излезе в пъти по-евтино на каталунците и се смята като крайна мярка от тяхна страна. 34-годишният Иванович записа 16 мача за Зенит във всички турнири този сезон и направи една асистенция.

Не е тайна, че Барселона проявява много сериозен интерес към защитника на Аякс Матайс де Лихт.

Други опции са свързани с Джейн Законам (Хетафе) и Унай Нуньес (Атлетик Билбао).

Де Лихт не се интересува от спекулациите за Барселона

Наполи отговори на интереса на Барселона към Кулибали​

Човек на Барселона в Неапол за Кулибали

Барселона води преговори с Аякс за Де Лихт