Асоциацията на европейските клубове заяви, че ще проведе общо събрание през юни, на което ще дискутира промяна във формата на европейските клубни турнири. В свое изявление Асоциацията на европейските клубове казва, че събранието на 6-7 юни в Малта „отговаря на ясното намерение на Борда на асоциацията да продължи процеса около промяната на формата на европейските клубни турнири в един прозрачен, директен и отговорен аспект“.

Новият формат на Шампионската лига би включвал четири групи от по осем отбора в груповата фаза като опозиция на осемте групи от по четири тима в сегашния формат на турнира, твърди медийни източници. Първите шест във всяка група ще се класират за следващото издание на надпреварата, независимо от това къде завършат в домашното първенство, се добавя в информациите.

Въпреки това, в писмо, изпратено до 232-та членове на Асоциацията на европейските клубове и видяно от АФП, президентът на асоциацията Андреа Аниели, президент и на Ювентус, определи информациите като „грешни спекулации и слухове“ в медиите и добави, че „никакви конкретни предложения“ за промяна не са били одобрявани.

Плановете за промяна повдигнаха загриженост в Европа и лигите в региона ще организират среща на 900 клуба на 6-7 май в Мадрид, на която да обсъдят предложенията за промяна. Аниели сподели пред членовете на Асоциацията на европейските клубове, че се е обявил против срещата в Мадрид и ги призова да не посещават събранието. На следващия ден УЕФА ще приеме делегатите на европейските лиги в Нион относно евентуалните промени. /БГНЕС