Достигнахме до финалната фаза на Европейското първенство! Във вторник е време за първия голям ½-финал, който ще противопостави два от най-големите отбора на Стария континент - Испания срещу Франция. Футболната класика на стадион „Алианц Арена“ в Мюнхен стартира в 22:00 часа и ще може да я проследите в пряко предаване по NOVA, DIEMA SPORT 3 и НА ЖИВО С КАРТИНА на сайта Gong.bg.

Двата тима са сред най-успешните в историята на европейски първенства - Испания държат рекорда заедно с Германия с три титли, докато „петлите“ са триумфирали два пъти, като двете страни са ставали и световни шампиони.

„Ла Фурия Роха“ се доказа като най-добрия отбор на UEFA EURO 2024 до момента, но в 1/4-финалите за първи път от началото на надпреварата беше поставен под сериозен тест от домакините от Германия. Тимът на Луис де ла Фуенте стигна до победа с 2:1 след продължения след късен гол на Микел Мерино, но трябваше сериозно да се потруди, след като допусна изравнително попадение минута преди края на редовното време.

Испанците са енергични, динамични и играят директен футбол, но за полуфинала селекционера Де ла Фуенте ще има да решава някои сериозни кадрови проблеми. Дани Карвахал беше изгонен с червен картон в самия край на продълженията срещу Германия, като на негово място вдясно ще започне Хесус Навас. Централният бранител Робин Льо Норманд също трябва да изтърпи наказание заради картони и би следвало да бъде заменен от Начо Фернандес. Педри пък с разтегната коленна връзка, след като беше сменен рано-рано срещу Бендестима и ще бъде аут до края на турнира. Първоначално се считаше, че наказан за натрупани картони е и нападателят Алваро Мората, но впоследствие от УЕФА потвърдиха, че той всъщност не е получил картон в драматичния край на двубоя с Германия, а полузащитникът Фабиан Руис.

Франция на Дидие Дешан се добра до полуфиналите, след като отстрани Португалия след изпълнение на дузпи. „Петлите“ са далеч от най-доброто си лице на турнира, но с много добра игра в защита компенсират до момента за неефективната игра в атака - французите са на крачка от финала, при положение, че нямат гол от игра - автогол на Максимилиан Вьобер в двубоя с Австрия, дузпа на Килиан Мбапе срещу Полша и нов автогол на Ян Вертонген, с който бе елиминиран тимът на Белгия на 1/8-финалите. В останалите си две срещи Франция направи две нулеви равенства - с Нидерландия и Португалия.

Сега, Дешан отново ще опита да спре испанската машина със солидните си изяви в отбрана, където оперират Даю Упамекано и Уилям Салиба. Селекционерът, обаче, е решил да направи някои промени в състава за полуфинала, като се очаква Антоан Гризман да седне на резервната скамейка, а на негово място да влезе Усман Дембеле. Добрата новина е и завръщането на Адриен Рабио, който изтърпя наказание за натрупване на жълти картони. Очаква се халфът да замени започналия за пръв път като титуляр в негово отсъствие Едуардо Камавинга. Дешан също така заяви, че физическото състояние на капитана Килиан Мбапе ще му позволи да бъде на линия за полуфинала на UEFA EURO 2024.

„След края на тежкия сезон в ПСЖ и контузията, която получи (счупен нос), турнирът можеше да приключи за него. Сигурен съм, че утре (б.р. – днес, 9 юли) той ще направи всичко, за да покаже най-добрата страна от себе си. Това е нова ситуация за него - носенето на маска, която променя зрителното му поле. Към днешна дата хематомът се е разнесъл, и с всеки ден носът става все по-здрав“.

Франция и Испания имат богата история на шампионатите на Стария континент - през 1984-а година на „Парк де Пренс“ в Париж домакините бият „Ла Фурия Роха“ с 2:0 във финала на надпреварата след голове на Мишел Платини и Бруно Белон, за да грабнат трофея. 16 години по-късно на UEFA EURO 2000 Франция прави обрат срещу Испания за крайното 2:1 в четвъртфиналите, като този път герои са Зинедин Зидан и Юри Джоркаеф, а впоследствие „петлите“ отново стават шампиони на Европа. Отмъщението за Испания идва на UEFA EURO 2012 и победата с 2:0 в четвъртфиналите след дубъл на Шаби Алонсо, а скоро след това испанците стават европейски шампиони за втори пореден път.

Другият най-важен мач между двата тима е осминафиналът на Мондиал 2006 в Германия, когато Франция прави обрат и печели с 3:1 по пътя си към финала, изгубен от Италия с дузпи. Общата статистика в официални мачове между двата колоса е 6 победи за Франция, 2 равенства и 2 успеха за Испания. Ако се включат и приятелските срещи, то предимството е за Испания - 16 победи, 13 загуби и 7 ремита.

Победителят от големия сблъсък ще играе с Англия или Нидерландия във финала на UEFA EURO 2024. Вторият полуфинал от турнира ще се играе в сряда, 10 юли, отново от 22:00 часа на стадион „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд.


22:00 часа | ИСПАНИЯ  – ФРАНЦИЯ 

UEFA EURO 2024, полуфинал №1

Главен съдия: Славко Винчич, Словения

Стадион: „Алианц Арена“, Мюнхен, Германия


Вероятни състави на двата отбора:

ИСПАНИЯ (4-3-3): Унай Симон – Марк Кукурея, Аймерик Лапорт, Начо Фернандес, Хесус Навас – Фабиан Руис, Родри, Дани Олмо – Нико Уилямс, Алваро Мората, Ламин Ямал

Селекционер: Луис де ла Фуенте

ФРАНЦИЯ (4-3-3): Майк Менян – Жул Кунде, Даю Упемакано, Уилям Салиба, Тео Ернандес – Н‘Голо Канте, Орелиен Чуамени, Адриен Рабио – Усман Дембеле, Рандал Коло Муани, Килиан Мбапе

Селекционер: Дидие Дешан