Днес Манчестър Юнайтед приема Рома в първия 1/2-финал от Лига Европа. Жребият отреди два от фаворитите да се срещнат именно на тази фаза, което със сигурност гарантира зрелище за зрителите.

Домакините влизат като лек фаворит в срещата и ще търсят положителен резултат, за да бъдат по-спокойни преди реванша след седмица в Италия.. Това ще бъде четвърти път за последната година, в който 20-кратните шампиони на Англия достигат тази фаза в някой от турнирите извън Висшата лига. В предишните случаи Юнайтед не успяваше да направи последната крачка и оставаше на един мач от заветния финал.

Това е единственият шанс за трофей през този сезон за англичаните, след като отпаднаха от ФА Къп, Купата на Лигата, а в Премиър лийг изостават сериозно от водача Манчестър Сити.

Рома от своя страна е на приливи и отливи през тази кампания. "Римските вълци" се намират на седмото място в Серия "А" и са без шансове да се доберат до топ 4. ПОради тази причина спечелването на Лига Европа ще е с двойна цена. Успех в Гданск ще гарантира на италианците класиране в Шампионската лига за следващия сезон.

До момента двата гранда са играли един срещу друг шест пъти в турнирите на УЕФА, като всички те са в Шампиона лига. "Римските вълци" са печелили първия от тези срещи с 2:1 в 1/4-финала през сезон 2006/07, но в реванша "червените дяволи" отвръщат с гръмкото 7:1. През следващия сезон двата състава отново преплитат шпаги, първо в груповата фаза, където Юнайтед печели 1:0 на "Олд Трафорд", а в Рим завършва 1:1. Впоследствие тимовете отново се срещат на 1/4-финал, където англичаните печелят и двете срещи - с 2:0 в Рим и 1:0 на "Олд Трафорд".

Липстващите за Юнайтед са трайно контузените Антони Марсиал и Фил Джоунс, а Пол Погба е наказан заради натрупани жълти картони.

За Рома положението е по-сложно. Бившият бранител на "червените дяволи" Крис Смолинг се възстанови от контузния и ще може да започне от първата минута.  В лазарета обаче е бившето крило на Барселона Педро, който е с мускулна травма. Аут е и Рикардо Калафиори, а няма да играе и трайно контузеният Николо Дзаниоло. Джанлука Манчини пък е наказан.