Незабравимите мигове от Световното първенство в САЩ '94 си припомниха Христо Стоичков и близо 2000 любители на футбола в зала „Арена Монбат“ в Русе в неделя вечер при представянето на “Христо Стоичков. Историята”.

Деца от детските градини в крайдунавския град представиха възстановки на важни голове от американското лято, по време на което Камата стана голмайстор на световното първенство и завоюва Златната топка за най-добър футболист на Европа.

“Надявам се и най-малките да прочетат тази книга, за да разберат защо този голям трофей - Златната топка, днес е в Русе. Вътре сме написали всичко, лесно се чете и е напълно разбираема. И когато я прочетат, се надявам, че един ден един русенец ще докара една такава топка в града”, обърна се към публиката Христо Стоичков преди да започне да раздава автографи върху своята биография.

Това бе последната среща от лятното турне, с което Стоичков представи в шест града книгата, написана в съавторство с родения в Русе спортен журналист Владимир Памуков. И двамата се срещнаха с феновете по покана на Община Русе, Общинска фондация „Русе - Град на Свободния Дух“.

Като благодарност за топлото домакинство Камата подари на помещаващия се в залата музей на спорта „Луи Айер“ първите футболни обувки, изработени специално за него като професионален играч, екип на Барселона, с който е играл по терените в Испания и Европа, както и реплика на Златната топка. Самият Стоичков получи като подарък умален модел на Паметник на Свободата в Русе и футболен екип с номер 8 на елитния Дунав.

Олимпийският шампион по борба Валентин Йорданов, волейболната легенда Любо Ганев, най-бързата бяла жена през 80-те Анелия Нунева, ватерполистът Илиян Пенев и редица местни знаменитости също дойдоха в залата, за да уважат единствения български носител на Златната топка.