„Какъвто и да е резултатът, искам италианците да се гордеят с нас. Ние искаме да бъдем положителен пример за принадлежност към Италия. Тази страна има нужда от това и ние искаме да докажем, че го осъзнаваме“, заяви селекционерът на италианския национален отбор Лучано Спалети на своя пресконференция.

За Евро 2024, което започва на 14 юни в Германия, той има мисията да успее, след като тимът не успя да се класира за Световното първенство през 2022-ра. Сега Италия е в позитивна серия от само една загуба в последните си 10 мача. „Искаме да покажем, че сме се справили със задачата, независимо от това как мачовете ще наредят нашите истории и съдби. Това е най-добрата гаранция, към която се стремим“, каза още Спалети.

Има обаче сериозни въпроси относно нивото на неговия състав в сравнение с този, който победи Англия във финала на Евро 2020 на „Уембли“ в Лондон, но Италия има шанса да защити титлата си. „Да си действащ шампион е мотивация“, подчерта селекционерът. Само девет състезатели от отбора, който триумфира преди три години, вероятно ще пътуват до Германия, но “Скуадра адзура” може да разчита на друга печеливша основа. Спалети иска неговите играчи да се чувстват горди, че носят фланелката на Италия и предупреди, че ще изгони „тези, които смятат, че националният отбор е дребна работа“.

Италианците направиха равенство с Турция – 0:0 на 4 юни в последната си контрола, а на 9 юни ще играят срещу Босна и Херцеговина във финалната си проверка преди старта на Европейското първенство.