Националният отбор на Италия отпадна от UEFA EURO 2024 след загуба от Швейцария на 1/8-финалите с 0:2, но дали европейският шампион стана жертва на историческата фактология. Водейки се по статистиката, поражението на „Скуадра адзура“ не е толкова голяма сензация.

До този момент само един победител в надпреварата е успявал да защити титлата си на европейски футболни финали. След успех през 2008 година Испания стана и световен шампион, а две години по-късно спечели втори пореден шампионат на Стария континент.

Италия следва тенденцията, наложена от испанците - шампионите да отпадат в първия кръг на плейофите. През 2016 г. Испания отпадна на 1/8-финалите (любопитното е, че от Италия), а на UEFA EURO 2020 същото се случи с Португалия (от Белгия).

Шампионите на два пъти завършват на последно място в групата на следващия турнир - Германия през 2000 година, оставайки след Португалия, Румъния и Англия (един гол, една точка), а Гърция през 2008 година не успя да се справи с Испания, Русия и Швеция (три загуби).