Само световното първенство по футбол е събитието, което може да предизвика такава всеобща радост, преминаваща в делириум. В съвременния свят няма друго явление, било то спортно, или друго, което може да накара цели нации да изпадат в опиянение, възторг и дори лудост, вследствие на голям успех, постигнат на най-престижния форум. Нито Олимпиада, нито Шампионска лига, нито каквото и да било друго постижение може да се сравнява със световното по футбол.

Все още и ние не сме забравили славното лято на 1994 година, когато България стигна до непостижимото преди и след това четвърто място, което изкара народа по улиците и го сплоти така, както никога. Снощи с удоволствие следихме по телевизиите едномилионното множество в испанската столица Мадрид, което приветства до ранни зори новите световни шампиони. По различни данни от 46-милионното население на тази иберийска страна между 25 и 30 милиона са били по улици и площади, за да триумфират с победата на своите сънародници. Едва ли не само пеленачетата и старците са си останали по домовете.

А това още веднъж доказва, че футболът е феномен номер 1 в модерния свят, а световното първенство е най-великото и най-обичано му дете.