„Футболът загуби човека, който стори повече от всеки друг, за да направи красивата игра, прелестна!“ Това казва всичко! Думите са на Гари Линекер и са посветени на легендарния холандец Йохан Кройф, който не успя да спечели борбата с рака. Вдъхновителят си отиде от този свят на 68-годишна възраст. Футболът загуби не само легендата Йохан Кройф, играта загуби нещо много повече, загуби една от емблемите си, която бе синоним на „тики-така“, на „Дрийм тима“ и на „тоталния футбол“. Без никакво съмнение Пеле и Диего Марадона са велики футболисти, но без никакво съмнение Йохан Кройф промени футбола.

Кройф остава вечен с невероятния си футболен интелект и революционно мислене. С неговото име завинаги ще бъдат свързвани три етапа от историята на футбола, които се отличават с доминиращ и тотален футбол. Легендарният холандец разви футбола и направи красивата игра прелестна.

Тоталният футбол на Аякс завладя Европа през 70-те години, когато холандският клуб спечели КЕШ в три последователни години, а една от емблемите му по това време е именно Йохан Кройф. Отгледан по улиците около стадиона на Аякс, той е потопен в една култура, която обича топката. От там произлиза неговата философия за футбола. Вижданията на Кройф винаги са били винаги свързвани с атаката, с тоталния футбол. Йохан Кройф бе избран за най-добър европейски футболист на XX век.

В треньорския си период в Барселона той създаде „Дрийм тима“ и без неговото вдъхновение каталунците със сигурност нямаше да спечелят първия КЕШ в своята история. В модерната история има две дати, които са от особено значение за Барселона и двете са свързани с Йохан Кройф. Първата е 28 октомври 1973 година, когато Барселона печели срещу Гранада с 4:0. Това се смята за датата, с която приключва „тъмния период“, в който е бил изпаднал отборът. Другата е 20 май 1992 година, когато „Дрийм тима“ печели първия КЕШ.

Йохан Кройф е човекът, който открива пътя пред българската футболна легенда Христо Стоичков към световния връх. Легендарният холандец е ненадминат в откриването на футболни таланти.

В ролята на съветник и ментор, Кройф стои в основата на „тики-така“. Той разгръща напълно своите виждания за това как трябва да се залага на децата от школата и развитието на отбора да бъде заложено в ДНК-то. В нито един момент нито Хосеп Гуардиола, нито Луис Енрике не са си позволили да поставят под съмнение влиянието на Кройф върху отбора. Легендарният холандец изгради съвременния облик на Барселона, който доминира по такъв начин през последното десетилетие. Не случайно Андрес Иниеста заяви секунди, след като разбра за кончината на легендарния холандец, че „Кройф е в основата на настоящите успехи на Барса“. Почеркът на Йохан Кройф е ненадминат.

„Просто е: ако вкараш гол повече от твоя противник, печелиш. Предпочитам да бия с 5:4 пред 1:0. За да вкараш, трябва да шутираш. Ако ти владееш топката, противникът няма как да играе с нея. Футболът е много проста игра, но да играеш простичък футбол е най-трудното нещо.“ Думите на Кройф говорят красноречиво за неговата философия за футбола, за разбиранията му за играта. Тотален футбол, в който владееш топката, играеш си на котка с мишка със съперника и доминираш. Той направи именно това от Барселона. Отборът никога не изневери на идеите на своя вдъхновител. Гаранцията, че каталунците няма да изоставят завета на Кройф са, че неговата философия е заложена в ДНК-то на клуба. Барселона играе „тики-така“, което може да бъде модулирано, но няма как да бъде изменено.

В едно от последните си публични изказвания, през февруари месец, Йохан Кройф изрази оптимизма си относно битката с рака на белия дроб. Холандската легенда винаги е живял с футбола. "Имам чувството, че водя с 2:0 в първото полувреме на мача, но двубоят не е завършил. Все пак съм сигурен, че накрая ще победя." Животът за него беше мач, в който той винаги се стремеше да побеждава с тоталния футбол.

Сърцето на Йохан Кройф спря на 24 март 2016 година. Сърцата на неговите последователи никога няма да спрат. Защото футболът, който налагаше Кройф ще продължи да доминира и да бъде практикуван от отборите. Защото философията на холандеца за играта, никога няма да престане да съществува. Сърцата за Кройф ще продължат да туптят, той никога няма да бъде забравен.

„Футболът загуби човека, който стори повече от всеки друг, за да направи красивата игра, прелестна!“