Барселона отново дръпна по пистата в гонитбата за трофеите. Каталунците спечелиха важното дерби на върха с Атлетико и вече дори мадридистите признават – Лигата е загубена.

Барса има едно невероятно атакуващо трио в лицето на Меси, Суарес и Неймар, което тегли нагоре и напред целия отбор.

Но те не са всичко. Доказа се, че Бускетс е много важна брънка в средата. Без неговото присъствие там, връзката се къса. Той е трансмисията между защитата и атаката, без него се отваря дупка.

Другата важна брънка е Иниеста, който продължава да придава немалко от свръхкласата на този тим.

Важен елемент е и вратарят, а Барса има голям страж в лицето на Клаудио Браво, който спаси във важни моменти отбора. Тер Стеген също е вратар с качества, трябва му още малко опит, за да избягва грешките.

В защита стълбът се казва Пике. С него и Масчерано в средата на отбраната тя е относително стабилна. Но въпреки това, не може да се нарече уверена. Алвеш е много полезен в офанзивен план, но в дефанзивен е преодолим, а и прави грешки. Да не говорим, ако в дефанзивното каре попаднат принудително или заради ротации Матийо и Вермален. Двамата нямат класата за Барса и е чудно защо в селекцията си каталунците не гледат именно в посока запълване на пробойните в отбрана.

Това, че печели и върви напред във всички турнири, обаче не може да скрие факта, че Барса не се намира във върхов период на формата си. Иначе еврошампионите не биха оставяли съперници като Атлетико Мадрид, Атлетик Билбао и Еспаньол да ги мъчат с висока преса в немалки периоди, главно в първия половин час от двубоите, и да се огъват пред напора й. И съвсем не е случайно, че често напоследък Барса е принуден да наваксва от 0:1. И го прави успешно, най-вече заради огромната си атакуваща мощ.

Наистина, с MSN не свършват добродетелите на Барса, но триото поема тежък товар. По времето на Гуардиола отборът бе по-комплексен, по-балансиран, но и не толкова експлозивен напред. Това е разликата между звездния тим на Пеп и настоящите футболни доминанти на Луис Енрике.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS