Домакинът на европейското първенство по футбол Германия ще спечели минимална победа срещу Шотландия в мача на откриването в петък вечер, прогнозира оракулът на тазгодишния шампионат - орангутан от зоологическата градина в Дортмунд.

Валтер, на 35 години, не е новобранец в прогнозирането на изхода на футболни мачове. Той изпълняваше същата роля на последните европейско и световно първенство, както и по време на германските и континентални турнири. Днес пред Валтер бяха поставени две кофи, увити с шал на Германия и шал на Шотландия.

"Валтер спря пред кофите и се вгледа внимателно. Първоначално той тръгна решително към германската и я взе, така че смятам, че Германия ще спечели. След това обаче той отиде и при шотландската. Най-вероятно шотландците ще имат шанс до края", заяви говорителят на зоологическата градина Марсел Щавинога, цитиран от агенция Ройтерс.

UEFA EURO 2024 започва в петък в Мюнхен и Германия е категоричен фаворит в мача срещу Шотландия.

Валтер е сред редица популярни животни и същества, които са правили прогнози по време на големи футболни турнири. Обикновено пред тях се слагат две кофички с храна, обозначени по някакъв начин с цветовете на двата отбора.

Най-популярният оракул бе октоподът Паул, който живееше в аквариум край германския град Оберхаузен. Неговата популярност нарасна значително по време на световното първенство през 2010, където той позна крайния изход на седемте мача на Германия./БТА

Гледайте UEFA EURO 2024 в каналите на DIEMA XTRA, както и дигитално НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg.