Швейцария и Германия не успяха да се победят в страхотен сблъсък и завършиха наравно при резултат 1:1 в последния си мач от група „А“ на UEFA EURO 2024. На „Дойче Банк Парк“ във Франкфурт Дан Ндойе откри за "кръстоносците" в 28-ата, но Никлас Фюлкруг изравни във втората минута от добавеното време на мача и по този начин Бундестимът спечели групата си. 

Като цяло германците не показаха тази силна игра от първите си два двубоя и донякъде незаслужено успяха да измъкнат равенството срещу "часовникарите", които направиха много смело и достойно представяне. Резултатът можеше и да бъде различен, ако не бяха отменени по един гол и за двата отбора, а към края на редовното време и гредата не беше помощник за домакина на турнира.

В крайна сметка, Германия печели групата си със седем точки и очаква на 1/8-финала завършилия на второ място в група "C". Втори остава Швейцария, който вече няма загуба от Бундестима в четири поредни мача, с пет пункта и също продължава към елиминациите, където ще играе с втория от група "В". 

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

Селекционерът на Швейцария - Мурат Яким, бе направил две промени, спрямо равенството 1:1 срещу Шотландия в предишния двубой. Джердан Шакири, който вкара страхотен гол на „гайдарите“, бе оставен на пейката заедно с Рубен Варгас, а вместо тях започнаха Бреел Емболо и Фабиан Рийдер. На пейката бе и нападателят на Лудогорец Квадво Дуа.

Наставникът на Германия - Юлиан Нагелсман, за трети пореден мач не реши да прави никакви промени и заложи на същия стартов състав. На вратата бе Мануел Нойер, а пред него в защитата бяха Максимилиан Мителщедт, Йонатан Та, Антонио Рюдигер и Йошуа Кимих. В центъра оперираха Тони Кроос и Роберт Андрих, докато по крилата атакуваха Флориан Виртц и Джамал Мусиала. Капитанът Илкай Гюндоган бе позициониран зад Кай Хавертц, който водеше нападението. Андрих, Мителщедт, Рюдигер и Та имаха жълти картони и бяха застрашени при нов такъв да пропуснат 1/8-финала, но това не повлия на решението на Нагелсман.

След спокойни първи минути Германия прати топката във вратата на швейцарците в 17-ата минута, но попадение нямаше. Максимилиан Мителщедт центрира от левия фланг в наказателното поле, където Мишел Ебишер изпревари Джамал Мусиала и изчисти, а звездата на Байерн Мюнхен влезе грубо в краката му. Играта продължи, топката стигна до Флориан Виртц отляво, който комбинира с Роберт Андрих. Халфът след това си я нагласи на десния крак и стреля от около 20-ина метра в близкия ъгъл на Ян Зомер, който не се намеси по най-убедителния начин и кълбото попадна в мрежата. „Кръстоносците“, обаче, имаха претенции за нарушение на Мусиала срещу Ебишер и главният съдия Даниеле Орсато отиде да гледа ситуацията, след което реши, с помощта на системата ВАР, да отмени гола.

Швейцария, обаче, изненада домакините на турнира в 28-ата минута, когато поведе в резултата. Фабиан Рийдер открадна топката в половината на Германия и направи двойно с Ндойе. След това Рийдер изведе Ремо Фройлер отляво в наказателното поле, който центрира на първа греда, а там Ндойе изпревари Йонатан Та и засече във вратата на Мануел Нойер за 1:0. Засада на нападателя нямаше и голът бе зачетен.

Само три минути, след като откриха резултата, "кръстоносците" бяха близо до това да удвоят преднината си. Отново Ндойе бе изведен зад защитата на Германия, в този случай Антонио Рюдигер, който го преследваше. Нападателят на „часовникарите“ напредна, влезе отляво в наказателното поле и шутира по тревата към далечния ъгъл, но топката премина на сантиметри покрай лявата греда на Нойер в аут.

В 65-ата минута на терена за швейцарците се появи нападателят на Лудогорец Квадво Дуа, който замени Бреел Емболо.

В 84-ата минута втори гол за Швейцария пкък бе отменен. Именно Дуа отигра триково с пета за Зеки Амдуни в половината на Германия, който пък изведе зад защитата Рубен Варгас. Той напредна, влезе отляво в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, пращайки топката във вратата на Нойер. Попадението, обаче, моментално беше отменено заради на Варгас, каквото наистина имаше и резултатът остана непроменен.

Само минута по-късно Кроос центрира от поредния корнер, а на границата на вратарското поле Хавертц бе изпуснат и стреля отново с глава, а топката се отклони от напречната греда на Зомер и излезе в аут.

Германия, обаче, изстрада точката във втората минута от добавеното време на двубоя, когато изравни. Давид Раум получи на левия фланг и центрира отлично към границата на вратарското поле, където резервата Фюлкруг бе изпуснат и засече с глава в десния ъгъл на Зомер за крайното 1:1.

FT .

1 : 1

  • 28’ Дан Ндойе
  • 90+2’ Никлас Фюлкруг
Излъчва се по
  • КРАЙ НА МАЧА! Без победител между Швейцария и Германия – 1:1, но Бундестимът печели групата си!

    90+5'
  • ГООООЛ ЗА ГЕРМАНИЯ! Никлас Фюлкруг изравни! Давид Раум получи на левия фланг и центрира отлично към границата на вратарското поле, където резервата Фюлкруг бе изпуснат и засече с глава в десния ъгъл на Зомер за крайното 1:1.

    90+2'
  • Четири минути добавено време на двубоя.

    90+1'
  • ШАНС ЗА ШВЕЙЦАРИЯ! Капитанът Джака шутира силно извън наказателното поле с левия крак без подготовка, но Нойер се отчете с прекрасна намеса и изби в корнер.

    88'
  • ГРЕДА ЗА ГЕРМАНИЯ! Кроос центрира от поредния корнер, а на границата на вратарското поле Хавертц бе изпуснат и стреля отново с глава, а топката се отклони от напречната греда на Зомер и излезе в аут.

    85'
  • ОТМЕНИХА ГОЛ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ! Квадво Дуа отигра триково с пета за Зеки Амдуни в половината на Германия, който пък изведе зад защитата Рубен Варгас. Той напредна, влезе отляво в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, пращайки топката във вратата на Нойер. Попадението, обаче, моментално беше отменено заради на Варгас, каквото наистина имаше и резултатът остана непроменен.

    84'
  • УДАР! Кроос центрира от свободен удар отляво в наказателното поле, където Зомер изби с една ръка. Топката попадна в Лерой Сане, който, обаче, разочарова с изстрела си в пеналтерията.

    82'
  • Жълт картон за Силван Видмер за нарушение срещу Давид Раум.

    81'
  • Джамал Мусиала също напусна и бе заменен от Никлас Фюлкруг.

    76'
  • Още две промени за Германия – Лерой Сане замени Флориан Виртц.

    76'
  • УДАР НА КВАДВО ДУА! Джака отне топката от Гюндоган в половината на Германия и подаде за Дуа, който стреля от дистанция с десния крак по тревата. Изстрелът му по тревата бе точен, но твърде слаб, за да затрудни Нойер, който улови.

    74'
  • ШАНС ЗА ГЕРМАНИЯ! Виртц финтира на няколко пъти Мишел Ебишер отдясно в наказателното поле, след което намери Йошуа Кимих на близката греда. Последва опит за удар на футболиста на Байерн Мюнхен, който бе блокиран в последния момент от Мануел Аканджи. След това Силван Видмер рискува, задържайки Максимилиан Байер, но знак за нарушение не последва и Зомер улови.

    70'
  • Нов опит за удар с глава на Хавертц след центриране отляво в наказателното поле, но отново над вратата.

    68'
  • Жълт картон за капитана на Швейцария Гранит Джака.

    67'
  • Голмайсторът Дан Ндойе пък отстъпи мястото си на Зеки Амдуни.

    65'
  • Втората промяна – нападателят на Лудогорец Квадво Дуа влезе на мястото на Бреел Ембело.

    65'
  • Тройна смяна и за Швейцария – Рубен Варгас се появи на мястото на Фабиан Рийдер.

    65'
  • НОВ УДАР! Кроос центрира от корнер в наказателното поле, където Хавертц стреля с глава, но високо над вратата на Зомер.

    64'
  • ИЗСТРЕЛ! Влезлият преди секунди Давид Раум стреля от дистанция към вратата, но над напречната греда в аут.

    63'
  • Втората промяна бе свързана с включването в игра на Давид Раум, който смени Максимилиан Мителщедт.

    61'
  • Първи две промени за Германия – Йонатан Та е заменен от Нико Шлотербек.

    61'
  • ОПАСЕН УДАР! Рюдигер даде хубав дълъг пас за Хавертц в половината на Швейцария, който комбинира с Мусиала на левия фланг. Той влезе в наказателното поле и върна за Андрих, който предостави кълбото на Кроос и последва силен удар с десния крак на халфа на Реал Мадрид, но покрай дясната греда на Зомер.

    55'
  • ШАНС ЗА ГЕРМАНИЯ! Флориан Виртц даде чудесен разсичащ защитата пас за Мусиала, който шутира от границата на наказателното поле, но Зомер спаси. Последва опит за добавка на капитана Илкай Гюндоган в пеналтерията с левия крак, но твърде неточна.

    50'
  • Без промени в двата състава за старта на вторите 45 минути.

    46'
  • Начало на второто полувреме!

    46'
  • Край на първото полувреме!

    45+3'
  • Две минути добавено време на първата част.

    45+1'
  • Много неточен удар на Роберт Андрих от дистанция.

    43'
  • ИЗСТРЕЛ! Мусиала проби през центъра в половината на Швейцария, след което стигна до границата на наказателното поле и подаде надясно за Хавертц, който от трудна позиция стреля с левия крак високо над вратата.

    42'
  • УДАР! Германците разиграха късо след ъглов удар, а Мусиала изведе Тони Кроос отляво в наказателното поле, който центрира към втора греда, където Антонио Рюдигер засече с глава, но заби топката право в земята и тя излезе в аут.

    41'
  • Официално предупреждение получи Йонатан Та от Германия, който вдигна високо крака си срещу Бреел Ембело. Така защитникът ще пропусне 1/8-финала за Бундестима.

    39'
  • ШАНС ЗА ШВЕЙЦАРИЯ! Отново Ндойе бе изведен зад защитата на Германия, в този случай Антонио Рюдигер, който го преследваше. Нападателят на „часовникарите“ напредна, влезе отляво в наказателното поле и шутира по тревата към далечния ъгъл, но топката премина на сантиметри покрай лявата греда на Нойер в аут.

    31'
  • ГООООЛ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ! Дан Ндойе откри! Фабиан Рийдер открадна топката в половината на Германия и направи двойно с Ндойе. След това Рийдер изведе Ремо Фройлер отляво в наказателното поле, който центрира на първа греда, а там Ндойе изпревари Йонатан Та и засече във вратата на Мануел Нойер за 1:0. Засада на нападателя нямаше и голът бе зачетен.

    28'
  • Първи жълт картон в двубоя – получи го Дан Ндойе за нарушение срещу Антонио Рюдигер.

    25'
  • ОТМЕНИХА ГОЛ ЗА ГЕРМАНИЯ! Максимилиан Мителщедт центрира от левия фланг в наказателното поле, където Мишел Ебишер изпревари Джамал Мусиала и изчисти, а звездата на Байерн Мюнхен влезе грубо в краката му. Играта продължи, топката стигна до Флориан Виртц отляво, който комбинира с Роберт Андрих. Халфът след това си я нагласи на десния крак и стреля от около 20-ина метра в близкия ъгъл на Ян Зомер, който не се намеси по най-убедителния начин и кълбото попадна в мрежата. „Кръстоносците“, обаче, имаха претенции за нарушение на Мусиала срещу Ебишер и главният съдия Даниеле Орсато отиде да гледа ситуацията, след което реши, с помощта на системата ВАР, да отмени гола.

    17'
  • В началните 15 минути Германия владееше повече топката, докато швейцарците изчакваха търпеливо възможностите си на контраатака. Удари към двете врати също липсваха.

    15'
  • ПРЕТЕНЦИИ ЗА ДУЗПА! Домакините поискаха да бъде отсъден наказателен изстрел, след като Кай Хавертц падна в наказателното поле след единоборство с Фабиан Шер, но нарушение не беше отсъдено.

    12'
  • УДАР! Тони Кроос центрира от корен на първа греда, където Кай Хавертц отправи хубав изстрел с глава, който бе точен, но Ян Зомер внимаваше и улови топката.

    3'
  • Начало на мача във Франкфурт!

  • 1'
  • Стадион: Дойче Банк Парк
    Рефер: Даниеле Орсато
    Излъчва: Diema, Diema


FT  | ШВЕЙЦАРИЯ  - ГЕРМАНИЯ   1:1

1:0 Дан Ндойе 28'

1:1 Никлас Фюлкруг 90+2'

Отменен гол: Роберт Андрих (Германия) 17'

UEFA EURO 2024, група „A“, трети кръг

Главен съдия: Даниеле Орсато, Италия

Стадион: „Дойче Банк Парк“, Франкфурт, Германия


Стартови състави на двата отбора:

ШВЕЙЦАРИЯ (3-4-2-1): 1. Ян Зомер – 22. Фабиан Шер, 5. Мануел Аканджи, 13. Рикадо Родригес – 3. Силван Видмер ж.к., 8. Ремо Фройлер, 10. Гранит Джака (к) ж.к., 20. Мишел Ебишер – 19. Дан Ндойе ⚽ ж.к., 26. Фабиан Рийдер - 7. Бреел Емболо

Резерви: 12. Ивон Мвого (вр), 21. Грегор Кобел (вр), 2. Леонидас Стергиу, 4. Нико Елведи, 15. Седрик Цезигер, 17. Рубен Варгас, 6. Денис Закария, 16. Венсан Сиеро, 23. Джердан Шакири, 24. Ардон Яшари, 9. Ноа Окафор, 11. Ренато Щефан, 14. Стивън Цубер, 18. Квадво Дуа, 25. Зеки Амдуни

Селекционер: Мурат Якин

ГЕРМАНИЯ (4-2-3-1): 1. Мануел Нойер - 18. Максимилиан Мителщедт, 4. Йонатан Та ж.к., 2. Антонио Родигер, 6. Йошуа Кимих - 8. Тони Кроос, 23. Роберт Андрих - 17. Флориан Виртц, 21. Илкай Гюндоган (к), 10. Джамал Мусиала - 7. Кай Хавертц

Резерви: 12. Оливер Бауман (вр), 22. Марк-Андре тер Стеген (вр), 3. Давид Раум, 15. Нико Шлотербек, 16. Валдемар Антон, 20. Бенямин Хенрихс, 24. Робин Кох, 5. Паскал Грос, 11. Крис Фюрих, 13. Томас Мюлер, 19. Лерой Сане, 25. Емре Джан, 9. Никлас Фюлкруг ⚽, 14. Максимилиан Байер, 26. Денис Ундав

Селекционер: Юлиан Нагелсман