Логично, след класирането на Испания на финала на UEFA EURO 2024, местните медии, както и феновете вече са луди по 16-годишния Ламин Ямал. Немалко от тях го сравняват вече с 14-годишния Меси, подписал първия си професионален договор на салфетка. Ямал пък си пишеше домашните на UEFA EURO 2024, но това не му попречи да отбележи фамозен гол срещу Франция с всичките й звезди. Ето защо "Ел Мундо Депортиво" вече заговори за "Златната топка" и има ли шанс той да се намеси сред фаворитите за отличието: "Това, което Ламине Ямал прави на 16 години в първия си състезателен сезон в професионалния футбол, е нещо, което разбива всичко.

С Барселона той вече изуми през 2024 г. и не е неразумно да мислим за сериозната кандидатура на крилото да спечели "Златната топка". Ще му трябва още една последна страхотна работа, финал в неделя в Берлин на нивото на полуфинала в Мюнхен, може би изключителен и решаващ гол като този, който вкара срещу Франция, може би няколко асистенции, за да добави още към трите си, които е дал до момента и които го пратиха начело на тази класация. Не би ли било нормално на 17 години, които ще навърши в събота, той вече да спечели Златна топка само за един голям турнир? Факт е, че появата на Ямал не е нормална и това, което се пробужда по целия свят, ни принуждава да разгледаме сценариите, включително Златната топка, като добавена стойност към неговия свят сред тийнейджърите.

Дебатът вероятно ще приключи, ако Англия, която тази сряда в Дортмунд играе полуфинал срещу Холандия, спечели Еврокупата. Тогава Джуд Белингам (21-годишен) ще увенчае, независимо дали вкара или не, един магически сезон, в който той вече е лидер с головете и асистенциите си за Реал Мадрид, който спечели Лигата и Шампионската лига. Неговият съотборник Винисиус изглежда е загубил своите възможности поради слабото представяне на Бразилия в Копа Америка след нокаута на четвъртфиналите.

На хоризонта няма повече кандидати, защото Лео Меси вече класира тима си за финала с гол в полуфинала срещу Канада (2-0), но този път това няма да е достатъчно, за да спечели "Златната топка". На 37-годишна възраст, представянето му не е с превъзходството на други големи турнири и състезанието в MLS вече намалява възможностите му да се бори за това, което би било неговата девета Златна топка, след като спечели последната си през 2023 г.

"Труд"