Във Франция назоваха големите грешници за отпадането на 1/8-финалите от Швейцария на UEFA EURO 2020. Според медиите в страната, освен Килиан Мбапе, който изпусна решаващата пета дузпа за „петлите“, селекционерът Дидие Дешан също беше здраво критикуван.

Както е известно, Франция водеше с 3:1 срещу Швейцария, но допусна изравняване в последните минути на редовното време, след което се стигна до дузпи, които ги изхвърлиха от турнира.

81 снимки

Местните медии посочват четири основни грешки на Дешан, довели до ранното отпадане на световния шампион.

В „L'Équipe“ подлагат под съмнение решението на селекционера да промени успешната досега схема с четирима защитници на такава с трима, което доведе до това Адриен Рабио да влезе в ролята на халф-бек. Оттам обвиняват наставника, че е похабил първото полувреме. Това е дало увереност на швейцарците, които не се чувстваха комфортно единствено за 20 минути през втората част.

От „RTL“ пък смятат, че Дешан е платил цената за решението си да върне Карим Бензема в националния отбор. Оттам уточняват, че то не е грешно, а просто наставникът е закъснял с този ход, тъй като по този начин е променил тактиката си точно преди началото на турнира. Разкритикувано е и включването на Клеман Лангле сред титулярите в толкова важен мач. Защитникът имаше вина при първия гол на Швейцария и беше сменен още на почивката, когато беше пуснат в игра Кингсли Коман.

Във Франция останаха недоволни и от смените, които направи техният треньор, като дават за пример тази, при която важен атакуващ играч като Антоан Гризман отстъпи мястото си на Муса Сисоко.