Словенският национален отбор по футбол ще участва на Европейско първенство едва за втори път в историята си. Първият път това се случва през 2000-ата година, като тогава словенците не успяват да преодолеят групата си с 2 равенства и 1 загуба. Тази година обаче тимът ще иска да напише нова златна страница в историята си като премине през Група „C” на форума в Германия. Това обаче ще е изключително трудна задача, тъй като Словения е в една от най-трудните групи, заедно с отборите на Дания, Англия и Сърбия.

Поглеждайки към историята на Словения, виждаме, че съставът е играл и на две Световни първенства през 2002-а и 2010-а година, като и в двата случая отпада в групите. Имат само една победа на Световно – 1:0 срещу Алжир през 2010-а година. 24 години по-късно отборът пък отново е на Европейско, а за да се класира трябваше да мине през група с Дания, Финландия, Казахстан, Северна Ирландия и Сан Марино. Словенците, заедно с „червения динамит“ завършиха с по 22 точки, но скандинавската държава имаше победа срещу Словения в пряк мач и затова взе първата позиция. Сега обаче словенския състав може да потърси реванш, след като и двата отбора бяха изтеглени в Група „C” на UEFA EURO 2024.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

В подготовката си за турнира в Германия Словения изигра две контроли през март – равенство 2:2 с Малта, както и гръмката победа с 2:0 срещу Португалия. В приятелските срещи тимът бе воден от Бощян Цесар, като селекционерът Матиаш Кек бе възпрепятстван от семейна трагедия. Въпреки това отборът отново изглеждаше по-същия начин и игра в схема 4-4-2, каквато използваше Кек и в квалификациите за Европейското първенство. Любопитното е, че словенците ще изиграят и две контроли дни преди старта на UEFA EURO 2024, като един от опонентите им ще бъде България на 8-и юни. Четири дни преди това Словения играе с Армения.

Кек води за втори път тима на Словения, след като става селекционер на мъжкия отбор през 2007-а година, а преди това води юношеските селекции. Той извежда словенците до Световното през 2010-а година, но след неуспеха в квалификациите за Евро 2012, той напуска поста си. През ноември 2018-а година той отново става наставник на Словения. През 2020-а година тимът постига рекорд от осем поредни мача без загуба, а по-късно печели групата си в Лигата на нациите и успява да се класира за UEFA EURO 2024.

Матиаш Кек има ще време да реши кои ще са неговите избраници, които да мерят сили с най-добрите на форума в Германия. Голямата звезда на тима е 20-годишният нападател Бенямин Шешко, който ще има ключова роля и в турнира през лятото. Все пак трябва да отбележим и наличието на вратар от световна класа като Ян Облак, който е очевидният избор за Кек. Съставът на Словения изглежда като микс от млади и по-опитни футболисти като Жан Карничник, който игра в Лудогорец. Освен това нападателят Андраж Шпорар е опция за атаката на словенския тим. Петър Стоянович пък навлиза във все по-добра форма и Кек ще се надява халфът да води тима.

Словения влиза с надежда в UEFA EURO 2024 и се надява да постигне нещо историческо за страната, с което да прикове феновете към екраните. Със сигурност класа не липсва в тима, а селекционерът вече доста години налага своя стил игра. Какво обаче ще се случи в Германия, тепърва ще разберем...