UEFA EURO 2024 e все по-близо, а един от отборите, който последен си осигури участие на турнира, е Полша. „Дружина полска“ трябваше да мине през финалния етап на Лига на Нациите, където първо победи Естония, а след това елиминира Уелс след късна драма с дузпи.

Въпитаниците на Михал Пробеж са един от най-коравите отбори на турнира, които могат да създадат проблеми на фаворитите, но в същото време винаги могат да се издънят срещу някой от по-слабите тимове. От началото на този век полският футбол е във възход и националният отбор на страната почти винаги се класира на голям форум.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Предстоящото UEFA EURO 2024 ще бъде пето поредно за състава. До момента най-големият успех на Полша е четвъртфинал през 2016 година във Франция. Във всички останали случаи „дружината“ отпада в груповата фаза.

Селекцията на Михал Пробеж завърши трети в квалификациите, като остана зад Албания и Чехия. Благодарение на доброто си представяне в Лига на Нациите тимът се добра до големия форум в Германия, където ще мери сили с Франция, Нидерландия и Австрия.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Съставът на Полша е сплав от опитни и млади футболисти. Безспорно най-голямата звезда в отбора е Роберт Левандовски. Головата машина на Барселона се открои като един от най-големите нападатели на нашето време. И макар че не изживява най-добрите си дни при каталунците, Лева винаги носи опасност за противниковата врата. Все по-сериозна роля в редиците на Полша започва да играе халфът на Лудогорец Якуб Пьотровски. Той ще е и единственият представител на българското първенство по терените в Германия.

На вратата „дружина полска“ от дълги години разчита на Войчех Шчесни, а в отбрана като лидер започва да се откроява Якуб Кивиор от Арсенал. Много ще се очаква от играчи като Себастиан Шимански, Пьотр Желински, Аркадиуш Милик и младият Никола Залевски.

Шансовете на Полша за излизане от група D са минимални, предвид наличието на Франция и Нидерландия. Поляците обаче са се доказали като корав и непредвидим отбор, който винаги може да изненада всеки един тим.