Покрай участието на националния отбор на Нидерландия на UEFA EURO 2024 много фенове се запитаха, защо този тим играе в оранжеви екипи, като в знамето нямат подобен цвят. Флагът на страната е в червено, бяло и синьо.

Нидерландия се изправя тази вечер в полуфиналите на турнира срещу Англия. Срещата е от 22:00 часа и можете да я гледате с картина в Gong.bg.

В действителност оранжевото символизира нидерландското кралско семейство от Оранската династия. По този начин се отдава почит към местното кралско семейство.

Вилхелм Орански е коронясан през 1544 година, като под негово ръководство оранжевият цвят се превръща в този символ.

Медиите в страната дори наричат отбора „портокал с часовников механизъм“. Завършвайки на второ място на световните първенства през 1974 и 1978, тимът от ерата на легендарния Йохан Кройф става популярен като „часовниковия механизъм“.

Освен във футбола, оранжево носят и отборите по хокей и ръгби на Нидерландия, като прякорът им също е Оranje (Оранжевите).

Тимът на Роналд Куман обаче не е единственият отбор, който носи екипировка, която се различава от знамето на страната. Например, емблематичният бял екип на Германия е в ярък контраст с цветовете червено, черно и жълто, които красят националния им флаг.