Много държави вече капарираха местата си за Европейското първенство през лятото, но пък други все още очакват този шанс да го сторят. Единственото сигурно място, преди старта на квалификациите, бе това на домакина Германия, а груповата фаза на пресявките даде шанс на още 20 отбора да заслужат участие на UEFA EURO 2024- победителите и техните подгласници във всяка от десетте групи.

Настоящият европейски шампион Италия достигна трудно финалите след равенство с Украйна в последния си двубой, докато финалистът от миналия турнир Англия ще получи шанса за изкупление, след като премина сравнително лесно през квалификациите. Не е изненадващо, че Испания, Португалия, Франция, Нидерландия и Белгия също ще присъстват на Европейското първенство, докато полуфиналистите от преди три години – Дания, също си резервираха своя билет за Германия.

Шотландия беше един от първите отбори, които си осигуриха място на турнира след впечатляваща квалификационна кампания, като Албания и Румъния бяха две от изненадите в пресявките, завършващи, на втора позиция.

Все още обаче има три свободни места за UEFA EURO 2024 след края на квалификациите. Системата за плейофи е сложна, така че нека разбием подробностите за това как работи и кои отбори ще се борят за последните три квоти.

Баражите за Европейското първенство се състоят от 12 държави, които не са се класирали автоматично за турнира това лято. Всички страни в плейофите се определят според представянето им в турнира Лигата на нациите за сезон 2022/2023. 12-те отбора на хартия са победителите във всяка група в Лига „A“, „B“ и „C“, но ако споменатите държави в групите вече са се класирали за UEFA EURO 2024, те се заменят от следващата най-високо класирана страна в тяхната група, която не си  осигурила участие на форума през лятото.

Ако по-малко от четири отбора от всяка лига влязат в плейофите, най-добре класираната държава в Лига „D“ ще заеме тяхното място. Всички останали места се разпределят на останалите страни с най-високо класиране в Лигата на нациите, като е важно да се отбележи, че победителите във всяка от групите от Лига „A“, „B“ и „C“ не могат да се паднат в някои от потоците в плейофите с отбор от по-висока лига от тях.

Когато 12-те отбора бъдат потвърдени, те ще бъдат разделени на три отделни плейофни потока, като всеки от тях се състои от два полуфинала преди решаващия финал, а трите победителя се насочват директно към участие на Европейското първенство. Шестте полуфинала ще се проведат в четвъртък, 21 март, докато финалите ще се играят във вторник, 26 март.

Най-големият аутсайдер ще бъде Естония, която е на 118-о място в световната ранглиста. Балтийската страна спечели само една точка по време на квалификациите, но завърши като победител в групата си в Лига „D“ на Лигата на нациите след победи над Малта и Сан Марино.

Най-високо класираният отбор в плейофите със сигурност е Украйна, която е 22-а в света. Тя имаше  нещастието, че не се класираха автоматично след нулевото си равенство с Италия в последния мач от групата си.

Уелс бе изтеглен да се изправи срещу Финландия в един от двата полуфинала в поток „А“, след като не успя да се класира автоматично след разочароващи равенства с Армения и Турция. Бронзовите медалисти от Световната първенство в Катар Хърватия се класира именно вместо Уелс, оствяйки ги да се борят в плейофите.

Полуфиналите сe състоят само от един мач, като Уелс има домакинско предимство срещу Финландия. Победителят от поток „A“ ще се изправи срещу Полша или Естония на финала.

В поток „B“, Босна и Херцеговина ще се изправи срещу Украйна на полуфинал, а победителят от тази двойка ще срещне някой измежду Израел или Исландия.

Грузия и Люксембург ще се срещнат на полуфиналите в поток „C“, а победителят ще се изправи срещу Гърция или Казахстан на финала.


Всички мачове от плейофите за UEFA EURO 2024:

Поток „A“:

21:45 часа | Полша – Естония  |  DIEMA SPORT 3

21:45 часа | Уелс – Финландия  |  DIEMA SPORT 2


Поток „B“:

21:45 часа | Израел – Исландия  |  GONG.BG

21:45 часа | Босна и Херцеговина – Украйна  |  DIEMA SPORT


Поток „C“:

19:00 часа | Грузия – Люксембург  |  DIEMA SPORT 3

21:45 часа | Гърция - Казахстан  |  NOVA SPORT, GONG.BG