Тази вечер в 22:00 часа българско време стартира дългоочакваното UEFA EURO 2024! В мача на откриването един срещу друг ще се изправят домакините от Германия и Шотландия в сблъсък от група А на надпреварата, а срещата ще се проведе на „Алианц Арена“ в Мюнхен. Преди двубоя ще има традиционна откриваща церемония, на която ще бъде почетен и легендарният футболист Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят на 7 януари тази година. Действащ шампион е съставът на Италия, който триумфира в отложеното с година заради пандемията от коронавирус издание през 2021 срещу Англия след изпълнение на дузпи.

Откриващата церемония и първия мач от надпреварата между Германия и Шотландия може да наблюдавате пряко по DIEMA SPORT 3, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В Gong.bg пък ще може да се насладите на абсолютно всички мачове от турнира, които ще бъдат предавани пряко с картина в секцията ни LIVESTREAM. В сайта ни също можете да намерите ексклузивни видеоматериали от мястото на събитието преди, по време и след края на двубоите.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Германия ще приеме шампионата на Стария континент за втори път в историята, след като през 1988 Западна Германия е домакин на надпреварата, а победител става Нидерландия. Бундестимът поделя първото място по трофеи с Испания – и двете страни имат по три във витрините си, но последното за германците датира от далечната 1996 г. в Англия. Маншафтът преживя много тежки резултати, отпадания и унижения през последните 6 години, като всичко започна от Мондиала в Русия през 2018, когато тимът не успя да прескочи груповата фаза. Сега, пред собствена публика, воденият от Юлиан Нагелсман отбор ще се опита да зарадва своите верни привърженици и да спре чакането за голям международен трофей – за последно германците ликуваха на Световното първенство в Бразилия през 2014 година.

Повод за оптимизъм сред домакините има от началото на календарната година, след като Германия не загуби нито веднъж в четирите си проверки до първенството, печелейки три и завършвайки наравно в една среща, като бяха надиграни силните отбори на Франция и Нидерландия. Нагелсман и компания са в група А на тазгодишния турнир, а останалите три отбора в нея са Шотландия, Унгария и Швейцария, което при всички случаи подсказва, че всеки миг на невнимание от страна на домакините може да бъде фатален. Шотландците са първият съперник на тима, като британците подобриха много представянето си в последно време и отдавна вече не са просто биткаджийски състав. За Унгария и Швейцария също могат да се кажат много положителни неща, но това, което се откроява и при двете страни, е дисциплината и опасността, която представляват и „маджарите“, и „кръстоносците“.

Група В на UEFA EURO 2024 спокойно може да бъде определена за „Групата на смъртта“. В нея са събрани действащият носител на трофея Италия, трикратният шампион Испания, прочулият се на световни първенства Хърватия и коравият тим на Албания. Албанците на пръв поглед изглеждат като аутсайдери в очите на много хора, но далеч не бива да бъдат подценявани, след като спечелиха квалификационната си група и са водени от бразилеца Силвиньо, бивш футболист на Барселона. Италия на Лучано Спалети ще има тежката задача на първо време да излезе невредим от групата си, преди да помисли за евентуална защита на трофея. В „Скуадрата“ не личат имената на особени звезди, но историята показва, че италианците могат да не блестят и да не са непременно сред фаворитите, но да намират път към титлата, както го сториха преди три години.

Испанците сложиха край на сушата си без трофей преди около година, когато спечелиха Лигата на нациите срещу първия си съперник на Европейското тази година – Хърватия. „Ла Фурия Роха“ показа силни игри в контролите и ще е пределно мотивиран да триумфира в надпреварата отново след 2012-а година, когато разби Италия. Говорейки за хърватите, водени от неостаряващия Лука Модрич, тимът на Златко Далич показа на какво е способен на последните две световни първенства, а сега ще иска да обърка сметките на фаворитите и на Европейско.

В група С се намира може би най-големият фаворит за дебютна корона в историята – вечно слаганият сред претендентите тим на Англия. „Ако не сега, кога?“. Това е въпрос, който мнозина от „Трите лъва“ през годините са си задавали, но в крайна сметка до момента си остават само със световната титла от домашния Мондиал през далечната 1966 г. Възпитаниците на Гарет Саутгейт пристигат в Германия със самочувствието на това да притежават един от най-силните състави, като самият селекционер трябваше да взима много смели и изненадващи за някои решения за групата, имайки предвид огромния набор от футболисти на дадени позиции. Така на Евро 2024 няма да видим играчи като Джак Грийлиш и Хари Магуайър, но Саутгейт показа, че си тежи на мястото и заложи на футболисти във форма и с по-добри сезони от останалите. Не е ясно какво ще демонстрират още Джуд Белингам, Фил Фодън, Коул Палмър и Хари Кейн, към които са приковани доста от погледите, но англичаните определено са фаворити и ще искат да надградят над финала си от 2021.

Срещу себе си „Трите лъва“ ще имат три съперника, които не бива да ги притесняват, но не бива и да стават причина за отпускане – Дания, Сърбия и Словения. Датчаните изпотиха сериозно Англия на полуфинала преди три години, докато сърбите и словенците са традиционно корави съперници, които при отдала се възможност, няма да се поколебаят да накажат по-именит опонент на терена.

В група D се намира другият основен кандидат за триумф, който ще бъде трети в историята – воденият от Дидие Дешан тим на Франция. „Петлите“ спечелиха за последно турнира през 2000 г., а преди осем отстъпиха на Португалия във финала на родна земя. Французите забравиха болката от онзи спор за трофея със световна титла през 2018, но последва нова такава – отново на Мондиал, този път в Катар, където Лионел Меси грабна дългочаканата световна корона с Аржентина. В националния отбор на Франция личат имената на футболисти като Килиан Мбапе, който от следващия сезон ще играе в Реал Мадрид, Антоан Гризман, Оливие Жиру, Усман Дембеле, а в останалите линии Дешан има изобилие от опции.

Френският тим ще опита да мине безболезнено през групата си, където са още Полша, Нидерландия и Австрия. Определено „лалетата“ се очаква да бъдат най-сериозният опонент на „петлите“, но докъде ще стигнат играчите на Роналд Куман е рано да се каже. Поляци и австрийци не бива да бъдат подценявани, тъй като също имат своите аргументи, а и качествени състезатели, с които да подкрепят това като Роберт Левандовски в „Дружина Полска“ и Марко Арнаутович за Австрия.

Група Е събра Белгия, Словакия, Румъния и Украйна. „Златното поколение“ на белгийците е на път да намери своя логичен завършек, при това без голям трофей, но в отбора на „червените дяволи“ все още са футболисти като Кевин Де Бройне и Ромелу Лукаку, които да поведат тима на Доменико Тедеско към бленуван триумф. Белгия винаги е притежавала качество, но се е проваляла в решителни мигове – такъв беше този и на полуфиналите в Русия през 2018, когато отборът отстъпи на Франция. Сега, Белгия влиза в ролята на фаворит в равностойна група, където всички останали три отбора – Словакия, Румъния и Украйна, спокойно могат да продължат към елиминациите на Европейското.

@gong_bg Футболното шоу за нашите екипи вече започна, Павлета Рашкова се включва заедно с шотлански фенове в Мюнхен на #Euro2024 #uefaeuro2024 #евро2024 #рашкова #diemasport #gong ♬ original sound - Gong

В последната група F е и европейският шампион от 2016 Португалия. „Мореплавателите“, подобно на Белгия, винаги са имали страхотни футболисти в състава, като в крайна сметка, макар и по трудния начин, отборът стигна до върха преди осем години. Водени и на този шампионат от вездесъщия Кристиано Роналдо, който на 39 години не спира да изумява и стигна до кота 130 гола с националния отбор при класиката над Република Ирландия, играчите на Роберто Мартинес ще опитат да пренесат качеството, с което разполагат, в печеливши резултати по терените в Германия. Съперници на португалците в групата са Турция, Грузия и Чехия, като чехите са първите опоненти на тима. И тук, подобно на предишната група, всеки един измежду турците, грузинците и чехите може да се класира за 1/8-финалите. Важно е да се отбележи, че Грузия е за първи път на Европейско първенство в своята история, като липсата на опит може да изиграе лоша шега на иначе прогресиралия драстично през последните години състав на Вили Саньол.

За елиминациите на UEFA EURO 2024 се класират първите шест отбора от всяка група плюс четирите най-добри втори. При равенство в точките следващият показател, който ще се вземе под внимание, е головата разлика, а след това и броят отбелязани попадения. Груповата фаза приключва на 26 юни, а осминафиналите започват три дни по-късно. Четвъртфиналите ще се играят на 5 и 6 юли, а полуфиналите на 9 и 10 юли съответно в Мюнхен и Дортмунд. Финалът на „Олимпиащадион“ в Берлин е на 14 юли от 22:00 часа наше време.

След първия ден от програмата, двубоите ще са по три на ден и ще стартират през три часа – 16:00, 19:00 и 22:00, с изключение на последните срещи от групите, където ще има решителни сблъсъци, определящи продължилите към осминафиналите отбори. Те ще са по едно и също време.