Централният защитник Иля Забарни заяви, че е отклонил предложение да играе за олимпийския отбор на Украйна по футбол на Летните олимпийски игри в Париж, които ще се проведат от 26-и юли до 11-и август.

Причината е, че Забарни в момента е в националния отбор на страната на UEFA EURO 2024, след което иска да се включи в подготовката на клубния си тим Борнемут (Англия) във Висшата лига, а също така се нуждае от почивка. На олимпиадата във футболния турнир при мъжете се състезават футболисти до 23 години, като всеки отбор има право да добави трима над тази възраст.

21-годишният футболист изигра 37 мача за "черешките" във Висшата лига през миналия сезон преди да се присъедини към представителния отбор на страната аз Евро 2024. А още един турнир след това ще му дойде прекалено натоварващо, казва самият той пред Ютуб-канала на Футболната федерация на страната.

"Украйна ще играе на такъв олимпийски турнир за първи път в историята, което е много важно за цялата страна. Но ако аз отида там, ще изпусна цялата предсезонна подготовка на Борнемут, също така няма как да се възстановя и да си почина", заяви Забарни.

"Не бих казал, че е критично, но за мене е много важно да съм си починал преди началото на новия сезон. Очаква ме много дълга кампания във Висшата лига и е добре да съм възстановен максимално", обясни още украинският национал.

Страната му ще се изправи срещу Белгия в своя последен мач в група Е в Щутгарт в сряда. И четирите отбора в групата са с по 3 точки и това прави развръзката доста непредвидима. Според головата разлика от първите две срещи, Румъния и Белгия са на първите две места пред Словакия, а Украйна е последна.

Една победа над Белгия ще им гарантира със сигурност едно от първите две места в групата и сигурно продължаване към елиминациите, докато равенството ще ги накара да чакат другите потоци и да правят сметки. А участие на елиминациите ще осигури още мачове на най-високо ниво за младия защитник и допълнителна причина да откаже Олимпиадата.

"Не мога да играя футбол 24 часа в седем дни в седмицата. Наистина не е лоша възможност, но съм наясно, че ако съм на всеки турнир, на всяко първенство, най-вероятно няма да издържа чисто физически. Затова мисля, че тези играчи, които не играят много в клубовете си, трябва да играят, за да трупат опит. Футболистите, които го заслужават, трябва да играят за страната", завърши снажният бранител./БТА