УЕФА излезе със странно решение за голмайсторския приз на UEFA EURO 2024. От европейската футболна централа обявиха, че „Златната обувка” може да бъде връчена на цели шестима футболисти.

Наградата ще бъде връчена след финала на надпреварата в неделя, който може да гледате в пряко предаване в Gong.bg.

Към момента за приза се борят цели шестима играчи, които са отбелязали по три гола. Това са Хари Кейн (Англия), Дани Олмо (Испания), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Жорж Микаутадзе (Грузия) и Иван Шранц (Словакия).

Разбира се, голмайсторът на надпреварата се определя от броя на отбелязаните голове, но когато те са равни под внимание се вземат и асистенциите, направени от дадените играчи. Ако и тези показатели са равни, то тогава решаващи са изиграните минути от футболистите.

Този път обаче, от УЕФА обявиха, че тези правила няма да важат и наградата ще бъде споделена измежду всички, отбелязали равен брой голове. В момента те са шестима, което означава, че ако Дани Олмо или Хари Кейн не отбележат във финала, то призът ще бъде присъден на всички. Съществува дори вариант, при който победителите да бъдат дори повече. Джуд Белингам и Фабиан Руис също могат да се намесят в борбата, ако вкарат в неделя.