Нищо не може да ги спре да направят зрителите свидетели на най-вълнуващите сюжети от Германия през следващия месец. Улавянето на емоциите от спортно събитие с такъв мащаб често ги поставя в необичайни ситуации, но няма трудности, които не са способни да преодолеят в името на феновете, защото те самите са такива.

Представяме ви операторите от дирекция „Спорт“ в Нова Броудкастинг Груп, в чийто ръце е поверено тазгодишното Европейско първенство по футбол.

Като притежател на изключителните телевизионни права за излъчване на UEFA EURO 2024™ и UEFA EURO 2028™, Нова Броудкастинг Груп отново е подготвила най-атрактивното спортно съдържание за българската аудитория.

Привържениците на най-популярния спорт в света ще намерят всичко на едно място - вълнуващи футболни срещи, онлайн излъчване, ексклузивни материали и специална студийна програма с атрактивни гости, анализи и коментари.

Зрителите ще могат да проследят 27 от вълнуващите двубои в каналите на Нова Броудкастинг Груп – 7 от които по NOVA, 20 по DIEMA, всички по DIEMA SPORT 3, както и в каналите от премиум пакета DIEMA XTRA. За удобство на феновете, които по някаква причина ще са далеч от телевизорите, срещите ще са достъпни и онлайн на стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA, и всички 51 мача от първенството на живо в спортния портал Gong.bg

Ексклузивни едночасови студия „Футболфест“ ще предшестват излъчването в ефир на всеки двубой от UEFA EURO 2024™. Освен мнения и очаквания от популярни гости и анализатори, зрителите ще получават допълнителна информация чрез преки телевизионни връзки от стадионите в Германия.

1. За първи път ли ще отразявате подобен голям форум – UEFA EURO 2024? Какво е особеното при работата по време на събития от такъв ранг?

2. Какви очаквате да са предизвикателствата и трудностите при заснемането на различните сюжети в Германия?

3. Различна ли е тръпката сега в сравнение с един традиционен работен ден в телевизията?

4. Имате ли фаворит за спечелването на трофея?

5. Коя е най-интересната дестинация, която сте посетили в качеството си на оператор и защо?

Георги Раев

Георги Раев

1. Имах честта да отразявам откриването и финала на Европейското първенство през 2020 г. Беше невероятно изживяване, не само в професионален, но и в личен план. Вече нямам търпение UEFA EURO 2024 да започне.

2. Предизвикателства винаги има, защото снимането на такъв голям спортен форум сам по себе си е такова. Колекционер съм на специални кадри, а улавянето на емоцията понякога изисква сериозно лавиране сред тълпи от развълнувани фенове, което затруднява запазването

на картината във вида, в който зрителите ни я заслужават. Но сред най-сериозните трудности в хода на работния процес биха били лоши метеорологични условия, които по един или друг начин биха ощетили отразяването. Дано времето е с нас!

3. Всеки такъв голям спортен форум е отговорност и предизвикателство, огромна тръпката - друга държава, хиляди фенове, пълни стадиони, море от емоции - всичко със сигурност е по-различно от обичаен работен ден. Като се добави и мащаба, работата на терен от горещите футболни точки определено тръпката е необикновена.

4. Симпатизирам на Англия и отново бих заложил на тях, но хода на първенството ще покаже. Любопитен ще бъде за мен развоят на събитията и за националите от Италия.

5. В различни периоди от професионалния ми път съм имал възможността да се завръщам и опознавам Италия. Определено харесвам атмосферата и културата на страната. Очаквам с нетърпение визитите си в Германия. Преди време съм посещавал Дюселдорф, но сега ще имам възможност да видя и други градове. Мисля, че откриването на UEFA EURO 2024 в Мюнхен ще е най-интересната дестинация през следващия месец.

Александър Анчев

Александър Анчев

1. Огромна привилегия беше за мен да съм част от UEFA EURO 2020, сега очаквам емоцията на UEFA EURO 2024. Изживях невероятни 32 дни и на Световното първенство в Катар. Отразявал съм много клубни мачове от групова фаза на Европейски турнири с участието на Лудогорец, както и на други наши представители на клубно ниво. Гордея се и със срещите си с националния отбор на България.

2. Предизвикателство е дори идеята, че отново ще мога да съм в най-горещата точка на събитията - Германия. Пътувания между мачовете, всички живи връзки, които ще реализираме заедно с колегите ми, атмосферата на стадионите, които ще посетим, интервютата с различни популярни личности, възможността да се слея с цялата енергия на най-големия футболен форум в Европа тази година.

Трудностите, които можем да срещнем по пътя към финала, остават на заден план. Не мисля, че има нещо, което може да ни попречи да свършим работата си отново на ниво. Нашите зрители заслужават възможно най-доброто.

3. Всеки ден в нашата работа е различен. Винаги има нещо ново и нетипично. Всеки път, когато камерата е в ръцете ми е удоволствие. Но разбира се тръпката около предстоящото европейско първенство в Германия е голяма. То ще е магия, сигурен съм!

4. Разбира се като българин, винаги предпочитам нашия национален отбор, но за съжаление той не участва в първенството. Когато обаче става дума за фаворит, за мен това е Италия. Харесвам страната, учил съм езика, допада ми стилът на играта им, както и това, че в отбора има изявени звезди. Пожелавам успех на италианците!

5. Най-интересната дестинация, която съм посещавал като оператор, разбира се е Катар. Там всичко е различно: обичаи, хора, манталитет, обноски, религия, храна, напитки, дрехи, дори стадиони – единият от тях беше конструиран от контейнери. Организацията на световното беше уникална, нямаше как да сбъркаш дори и крачките си, бяха се погрижили за всичко, освен за намирането на една студена бира след тежък работен ден. Фактът, че можеш безпроблемно и навреме да посетиш два мача в един ден, беше уникално за голямо събитие като Световно първенство по футбол.

Васил Стоилов

Васил Стоилов

1. За първи път ще отразявам толкова голям форум като UEFA EURO 2024. Особеното при работа по време на събития от такъв ранг е мащабът и значимостта на събитието. Трябва да бъдем изключително внимателни и организирани, за да заснемем всички важни моменти. Освен това, има много повече медийни екипи и конкуренция, което изисква да бъдем бързи и ефективни в отразяването.

2. Основните предизвикателства ще бъдат свързани с логистиката и координацията. Придвижването между различни стадиони и градове в Германия ще изисква прецизно планиране. Работата в различни културни и езикови среди също може да представлява трудност. Но съм сигурен, че всичко това ще остане на заден план в момента, в който се потопим в магията на първенството, за да направим съпричастни нашите зрители към всичко важно от стадионите и извън тях.

3. Работата по време на ЕВРО 2024 носи много повече вълнение и адреналин в сравнение с един обикновен работен ден. Атмосферата на такова голямо спортно събитие, енергията на феновете и значимостта на моментите, които трябва да заснемем, правят тръпката уникална и незабравима.

4. Лично аз залагам на Германия като домакин. Въпреки това, очаквам силно представяне от отборите на Франция, Испания, Италия които традиционно се представят добре на подобни турнири.

5. Една от най-интересните дестинации, които съм посетил като оператор, е Мадрид за мача Реал Мадрид - Атлетико Мадрид. Градът има невероятна култура и атмосферата на стадиона е невероятна. Заснемането на моменти от такъв мач беше изключително вълнуващо и вдъхновяващо.

Симеон Донов

Симеон Донов

1. За първи път ще имам удоволствието да бъда част от толкова голям спортен форум. Важното за нас ще е да запазим концентрация и спокойствие през целия период. Предвид манталитета на германците, които са известни със своята перфектна организация, ми се струва, че голяма част от предизвикателството ще бъдат пътуванията от град в град. Както и натрупаната умора, а не толкова работата по самите стадиони. Навсякъде където съм работил в Западна Европа, съм получавал пълно съдействие от организаторите и вярвам, че сега ще бъде същото.

2. Не очаквам трудности, надявам се с колегата Виктор Врачев да успеем да свършим перфектно работата си и да откраднем малко време да се насладим на Германия, немската бира и традиционната храна. Предизвикателството ще бъде да отразим 9 мача на различни локации за 14 дни, пренасяйки и съхранявайки техниката от стадион на стадион из цяла Германия.

3. Определено изпитвам предстартова треска и нямам търпение да се отправим на път.

4. Моят фаворит е отборът домакин. Както казва Гари Линекер - "Футболът е проста игра. Двайсет и двама мъже гонят топка 90 минути и накрая германците винаги печелят."

5. През последните три години в телевизията съм отразил доста събития извън България. Има някои, които ще останат завинаги в сърцето ми и никога няма да забравя. Сещам се за първата ми командировка в чужбина, която беше с националния отбор по баскетбол в любимото ми Сараево. Гостуването на любимия ми отбор в Базел. Незабравими са и емоциите от Световното и Европейското първенство по волейбол, които имах удоволствието да отразявам. И разбира се да не пропусна миналогодишния финал на Евролигата, където се докоснах до магията на Везенков и обичта на хората към него.

Антон Александров

Антон Александров

1. За пръв път ще отразявам спортно събитие от подобен мащаб. Това е привилегия, но и голяма отговорност. Освен с професионална, влизам в това европейско първенство и с много силна лична мотивация – запален фен съм на футбола от дете. Вълнувам се изключително много!

2. Подобен форум е предизвикателство за всеки от екипа, но при мен комбинацията с дебюта ми в такъв мащаб, определено подсилва вълнението от предстоящия футболен месец. Може би ще ми се налага да се уча в движение за някои неща. Готов съм за това и вярвам, че когато човек влага в работния процес цялото си сърце, това със сигурност проличава в крайния резултат. А нашите зрители и фенове на най-популярния спорт в света, заслужават само най-доброто!

3. Със сигурност за мен тръпката е несравнима, особено на предстартовата права към отразяването на първото ми голямо футболно първенство. Щастлив съм и с обичайните работни дни, но снимките на терен, атмосферата от мястото на събитието, са нещо съвсем различно. Това в комбинация с факта, че зад камерата стои и голям почитател на футбола, прави всичко това взето, заедно една сбъдната мечта.

4. Много са и ще ми бъде интересно да проследя играта им в хода на първенството и като зрител. Симпатизирам на домакините от Германия, но и Испания, Франция, и Португалия имат всички необходими качества да спечелят трофея тази година.

5. Работата ми на оператор ме е отвела до много любопитни места, но в съзнанието ми изниква спомен от снимки, които правихме при античния град Перперикон. Беше голямо предизвикателство спецификите на обекта и географското му разположение.