Белгия трябва да влезе в своя осминафинален мач на Евро 2024 с Франция утре, изпълнена с вяра, ако иска да има шанс да продължи напред в турнира, каза старши треньорът им Доменико Тедеско на пресконференцията днес. Двата отбора стигнаха по различен път до тука, а директната им елиминационна среща е утре от 19:00 часа в Дюселдорф.

Опасенията му са, че играчите са загубили част от увереността си заради гневните реакции на феновете след нулевото равенство с Украйна накрая на битката в групата. Точката донесе класиране на червените дяволи, но феновете останаха разочаровани от пасивното поведение на тима. Ако има сходен момент между двата тима, той е също не особено убедителното представяне и на Франция, които останаха 2-и в група D.

"От самото начало трябва да бъдем смели на терена. Искаме да започнем мача със силна вяра в собствените ни възможности. Работихме върху този въпрос в последните 2-3 дни, защото не си ли вярваш, значи нямаш нищо, коментира италианският специалист на пресконференцията днес. Но ще играем срещу топ-отбор, така че при такива противници това е просто задължително. Имаме нужда от тази среща".

Той приема правото на протест на публиката на белгийците, както и разбира реакциите им. Но вярва, че те ще ги подкрепят утре с пълни сили. "На феновете им е позволено всичко, както се знае. Ако имат емоции към отбора, ако имат мисли и чувства, те могат да ги изразяват. Играчите се сменят, но феновете са там и подкрепят отбора. Нямам проблем с нито един фен, особено хората, които плащат много пари за билети".

Попитан как приема реакциите на публиката, които и при класирането са ги освирквали, той продължи в същия дипломатичен дух. "За нас това не е проблем. Важното е, че сме едно цяло. Така че утрешният ден е важен и това, което се случи за нас, вече не е тема. Сигурен съм, че всички са се радвали на класирането ни, без значение как дойде то".

Белгия завърши като второ място в група Е след Румъния и отбеляза само два гола в трите си мача от групата, докато Франция също вкара само два пъти и още по-лоша резултатност – автогол на австрийски футболист и дузпа срещу Полша накрая. Но това не е реалното лице нито на Белгия, нито на Франция, смята Тедеско.

И обяснява, че каквото и да се говори, атмосферата е чудесна в съблекалнята. "Трябва да кажа, че настроението е страхотно от Ден първи в тима. Забавляваме се, наслаждаваме се на времето заедно".

Следващият въпрос беше за пропуските на Ромелу Лукаку до тук, на когото бяха отменени и три гола след намесата на системата ВАР. Италианският треньор се усмихна и смята, че това не е проблем за опитен нападател като Лукаку, който в един момент ще започне да бележи.

"Мисля, че и двата отбора създадоха много шансове, както на контраатаки, така и при постепенно владеене на топката. Другото е проблем на статистиците, защото е прекалено да се гледат само цифрите. Да, когато гледате това, казвате си – слаби отбори, което не е вярно. Ако погледнете пак и двата отбора, ще видите колко много шансове създадохме. Мисля, че много, повече от очакваното", коментира треньорът на "Червените дяволи".