Жердан Шакири нахлу по възможно най-красивия начин в историята на футбола. Футболистът вкара фамозен гол за Швейцария, с който изравни за 1:1 срещу Шотландия. Швейцария се нуждае от точка срещу Германия в третия двубой, за да са сигурни осминафиналисти. 

Така Шакири победи дори Кристиано Роналдо. Нападателят на „Чикаго Файър“ е вкарал гол на шест големи турнира. Ако Кристиано се разпише на UEFA EURO 2024, ще го изравни. Шакири е забил 10 гола от Мондиал 2014 насам. Гордее се с повече попадения от легенки като Еузебио, Уейн Руни и Раул, пише Труд.

С това рекордите на Шакири не спират. Той е седмият футболист, който има поне по пет гола на световно и европейско първенство. Другите са икони като Зинедин Зидан, Мишел Платини, Тиери Анри, Юрген Клинсман, Ромелу Лукаку и Кристиано Роналдо.

Преди турнира швейцарски медии се съмняваха, че нападателят е в добра физическа форма след последните шест месеца в Мейджърлигата. „Направо ме боли, когато трябва да отговарям на този въпрос“, каза Шакири, който остана през цялото време на пейката в първия мач срещу Унгария (3:1).