Националният отбор по футбол на Словения доказа, че има място сред най-добрите състави на европейското първенство, категоричен е селекционерът Матияж Кек след равенството 0:0 срещу един от фаворитите за титлата Англия. С него словенците се класираха за елиминациите като трети от група С.

"С играта ни доказахме, че заслужаваме да бъдем в елиминациите. Направихме го срещу един от големите фаворити на турнира. Под огромно напрежение сме. Хората очакваха да се затрудним срещу толкова качествен отбор, какъвто е английският", заяви Кек, цитиран от агенция Ройтерс.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

Словенският селекционер подчерта, че добрата игра на отбора се дължи на характера на националите. Почти всеки един от тях играе за малки европейски клубове, като изключение прави единствено вратарят на испанския колос Атлетико Мадрид - Ян Облак.

"Трябва отново да подчертая, че този млад отбор, който играе за първи път на толкова голям турнир, е изключително силен психически. Момчетата показаха истинското си лице. Разберете, че през годината английските национали играят на всеки три или четири дни, а нашите не участват в мачове с толкова голям залог", продължи Кек.

Словенците все още не знаят името на съперника си за осминафиналите, тъй като груповата фаза завършва тази вечер.

"Изобщо не ме интересува кой ще ни бъде съперник. Искам да се насладим на успеха в следващите няколко часа, а от утре (сряда - б.пр.) ще започнем да мислим за следващия ни мач. Днес е ден за радост, тъй като си заслужихме позицията", завърши Кек. / БТА