Франция и Белгия се изправят един срещу друг в сблъсък от 1/8-финалите на UEFA EURO 2024. Срещата на стадион „Меркур Шпил-Арена“ в Дюселдорф стартира в 19:00 часа и ще може да я наблюдавате в пряко предаване по DIEMA, DIEMA SPORT 3, както и НА ЖИВО С КАРТИНА на сайта Gong.bg.

Това са двата най-добри европейски отбора, сочи ранглистата на ФИФА, където те са съответни втори и трети. И двете страни могат да се похвалят със звездни играчи, но представянето им, което демонстрират до момента на шампионата, е незадоволително. Определено отборите са сред разочарованията, като не успяха да спечелят своите групи и отбелязаха по само два гола. Все пак сблъсъкът помежду им привлича вниманието, а „петлите“ са фаворит в него.

До тук Франция не успя да покаже това, на което е способна. Тимът бе по-добрият на терена и в трите си срещи. Австрия (1:0) бе победена с автогол, а срещу Нидерландия (0:0) бяха пропилени две изключително изгодни ситуации за гол. И когато се очакваше победа над Полша (1:1) и то с разлика, Килиан Мбапе и неговите съотборници в атака се надпреварваха кой да изпусне по-доброто положение за гол.

Белгия излезе като втори от своята Група „Е“, в която всички четири отбора завършиха с по четири точки. „Червените дяволи“ загубиха от Словакия (0:1), победиха Румъния (2:0) и завършиха наравно с Украйна. Всички знаем за трите отменени гола на Ромелу Лукаку, но е факт, че белгийците просто не демонстрират това, което всички очакваме. Последният двубой с Украйна (0:0) бе изключително слаб и Белгия си поигра с огъня, като можеше да бъде изхвърлена от шампионата.

Селекционерът на Франция – Дидие Дешан, няма да може да разчита на Кингсли Коман, който отпадна от състава по лични причини. Доменико Тедеско пък до последно ще очаква новини около Тома Мюние и Аксел Витсел, които имат физически проблеми и да под въпрос.

Интересното е, че Белгия има предимство в съперничеството си с Франция, като е записал 30 победи, при 26 успеха за „петлите“ и 19 равенстма. Головата разлика е 162:131 в полза на „червените дяволи“. Последната им среща от 2021-а година в Лигата на нациите протече много драматично. Белгийците поведоха с 2:0 преди почивката, за да се стигне до пълен обрат 3:2 за „петлите“ през втората част. В полуфиналите на Мондиал 2018 Франция спечели сблъсъка с 1:0, а впоследствие грабна и титлата. На Европейско първенство имат мач през далечната 1984-а, когато французите разбиват с 5:0 Белгия след хеттрик на великия Мишел Платини.


19:00 часа | ФРАНЦИЯ – БЕЛГИЯ

UEFA EURO 2024, 1/8-финал

Главен съдия: Глен Ниберг, Швеция

Стадион: „Меркур Шпил-Арена“, Дюселдорф, Германия


Вероятни състави на двата отбора:

ФРАНЦИЯ (4-2-3-1): Майк Менян – Жул Кунде, Уилям Салиба, Дайо Упамекано, Тео Ернандес – Н’Голо Канте, Едуардо Камавинга – Усман Дембеле, Антоан Гризман, Брадли Баркола – Маркус Тюрам

Селекционер: Дидие Дешан

БЕЛГИЯ (4-3-3): Коен Кастелс – Тимоти Кастан, Артур Теате, Ян Вертонген, Ваут Фаес – Орел Мангала, Кевин Де Бройне, Амаду Онана – Ромелу Лукаку, Жереми Доку, Леандро Тросар

Селекционер: Доменико Тедеско