Селекционерът на Португалия Роберто Мартинес подкрепи мегазвездата Кристиано Роналдо, който се подготвя за участие на своето шесто първенство на Стария континент, и подчерта неговата важност за отбора.

Португалия започва Евро 2024 утре в своята група "F" срещу Чехия от 22:00 часа българско време, а Роналдо вероятно отново ще пише история. Нападателят, който в момента играе в Ал Насър в Саудитска Арабия, се намира в отлична форма. Той е вкарал 51 гола в 52 мача и за клуба, и за страната си през сезон 2023/24.

На пресконференцията по повод утрешната среща селекционерът Роберто Мартинес заяви: "Кристиано Роналдо е единственият футболист, който е играл на пет Европейски първенства и сега ще играе на шесто. Неговият опит е много важен в съблекалнята, но ние знаем, че ще има много трудни моменти на целия турнир и сега ще видим дали имаме качествата, за да продължим напред към втората фаза".

Роналдо има 207 международни мача, като 25 от тях са на Европейски финали – и двете цифри са рекорд в мъжкия професионален футбол. 14 гола на Европейски финали и 130 гола общо също са рекорди. И не показва признаци, че ще намали темпото, въпреки 39-те си години.

"Никой не влиза в групата на националния отбор, просто защото има изградено име. За нас Кристиано е голмайстор, който може да нанесе последния удар. А също така и футболист, който може да разкъса защитата, да отвори пространства за другите ни нападатели, затова е в отбора.

Гледайте НА ЖИВО С КАРТИНА всички мачове от UEFA EURO 2024 напълно безплатно в сайта Gong.bg!

"През годините Кристиано леко промени начина си на игра, но е в националния отбор заради заслуги в представянето и цифрите просто потвърждават важността му в тима ни“, заяви още Роберто Мартинес.

"Бих казал, че той представлява вдъхновение, той доказва всеки ден, че всичко е възможно. И ни сочи, че можете да мечтаете, можете и да постигнете мечтите си", описа звездата селекционерът на "мореплавателите".

Водейки отбор, пълен с талант и безупречна квалификационна кампания, може би не е чудно, че селекционерът на Португалия Роберто Мартинес се погрижи да натоварят на самолета достатъчно пакети с екипировка, за да има за играчите по целия път до финала на Европейското. Утрешната среща с Чехия е очаквана за доминация на фаворита. И би било огромна изненада, ако чехите, които спечелиха четири от осемте си квалификации, от които две победи над Фарьорските острови, успеят да постигнат шокиращ резултат. И тъй като другите два отбора в групата са Турция и Грузия, вероятно е португалците да минат без особени проблеми напред.

"Трябва да вярваме в мечтите си, а мечтите трябва да са големи. Няма друг път към върха. Ако нямаме големи мечти, няма да имаме и големи резултати – просто е. Утре ще бъде точното време да покажем, че сме готови, че можем да отговорим на всички очаквания... Донесох си в Германия седем фланелки, не три, но сега трябва да изложим всичко на терена за тези първи три мача и да покажем какво сме подготвили на лагера преди турнира", заяви още Мартинес.

Попитан какво би казал за Чехия, той обясни: "Не сме в позиция да подценяваме когото и да било. Футболът е вече все по-универсален и достъпен. Знаете колко чужденци има по големите първенства. Чехите не правят изключение. Знаем силните им страни. Имат добра физическа подготовка, дисциплинирани са и реагират спокойно, дори и под напрежение. Нямаме проблеми да се борим с такъв отбор, но е важното да го направим както ни се иска", каза още Мартинес. / БТА