Рекордьорът по брой мачове в белгийския национален отбор Ян Вертонген слага край на участията си с националната фланелка, обяви самият той.

"След 157 международни мача и 10 гола за Белгия, дойде време да ви благодаря за всички спомени. Изживях мечтата си! Ще ми липсвате! Надявам се, че показах какво беше за мене да съм "Червен дявол" и дано не съм ви разочаровал", написа бранителят в профилите си в социалните мрежи.

Той дебютира за първия отбор на страната през 2007-а година, играл е на три Световни първенства – през 2014-а, през 2018-а и през 2022-а година. Освен това е носил екипа на страната си и на три Европейски първенства – през 2016-а, 2020-а и през 2024-а година.Също така има 4-о място на Олимпийските игри през 2008-а година, както и трето на Мондиала в Русия преди 6 години.

Роден в Антверпен, той започва кариерата си в местния Беершот, а на 16-годишна възраст минава в школата на Аякс. 8 години от футболния му път преминават в Тотнъм, а също така играе за Бенфика преди да се върне в Андерлехт през 2022-а година.

Вертонген си вкара автогол пет минути преди края на осминафиналния мач с Франция на 1-и юли, който се оказа решаващ. Белгийците не бяха убедителни на това Европейско първенство и бяха отстранени в първия кръг на елиминациите. / БТА