Халфът на американския тим Ню Йорк Ред Булс Люис Морган получи късна повиквателна от националния отбор на Шотландия по футбол за Евро 2024, предаде АП. От федерацията на страната заявиха, че 27-годишният Морган е извикан от селекционера Стив Кларк. Халфът има два мача на националния тим до момента преди повече от 6 години и бе извикан от Кларк през ноември 2019, когато все още бе футболист на Селтик.

След това той се премести в Интер Маями, а две години по-късно премина в отбора от Ню Йорк. Морган може да пропусне последните пет мача в Мейджър Лийг Сокър през юни заради Европейското първенство. Отборът от Ню Йорк ще спечели около 200 000 долара от повиквателната на футболиста си. УЕФА има фонд от 140 милиона евро, за да плаща дневни обезщетения на клубове, които ще имат футболисти на Евро 2024 в Германия.

Шотландия има нужда да запълни отбора си, след като загуби нападателя Линдън Дайкс и крилото на Ливърпул Бен Доук заради контузии. Халфът на Болоня Люис Фъргюсън също отпадна от тима през април след тежка травма на коляното.

Морган се присъедини към младия нападател Томи Конуей от английския Бристъл Сити, който също получи късна повиквателна преди контролата с Финландия в петък в Глазгоу.

Тимът на Шотландия ще играе в откриващия мач на Евро 2024 срещу домакина Германия, а в групата са още тимовете на Унгария и Швейцария.