Европейският шампион от 2016-а година Португалия стартира участието си на UEFA EURO 2024 с мач срещу Чехия от последната група „F“. Срещата на стадион „Ред Бул Арена“ в Лайпциг стартира в 22:00 часа и ще може да я проследите НА ЖИВО С КАРТИНА на сайта Gong.bg.

Португалия е един от фаворитите за нов триумф от надпреварата. Възпитаниците на Роберто Мартинес са водени от 39-годишната суперзвезда Кристиано Роналдо, който ще участва на шестото си Европейско първенство, което важи и за друг ветеран – защитникът Пепе, който вече е на цели 41 години. „Мореплавателите“ преодоляха разочарованието от финала през 2004-а година, когато отстъпиха на Гърция, с победа над Франция в спора за трофея преди осем години. Сега отборът на Мартинес разполага не само с Роналдо, но и с други оръжия, които могат да го отведат до титлата. В състава личат имената на Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, Рафаел Леао, Диого Жота и Гонсало Рамош.

Срещу себе си в Лайпциг португалците ще имат един състав на Чехия, който се очаква да се бори за второто място. Бивш победител в надпреварата от 1976-а и финалист от 1996-а година, чешкият състав е предвождан от капитана Томаш Соучек, който се подвизава в английския Уест Хем Юнайтед. В атака пък е дуото от шампиона на Байер Леверкузен Адам Хложек и Патрик Шик, който отбеляза Гол №1 на предишните еврофинали.

След разделянето на Чехословакия няма много изиграни мачове между Португалия и Чехия. Едва пет сблъсъка от 1992-а година насам, когато Чехия и Словакия стават самостоятелни държави. Чехите са загубили четири от петте си мача срещу Португалия. Последният им мач е от септември 2022-а година в Прага, когато иберийската страна удари чехите с 4:0 в собствената им столица.

Компания на двата отбора в групата правят още вълнуващия тим на Турция и дебютантът на подобен форум Грузия.


22:00 часа ⚽ | ПОРТУГАЛИЯ – ЧЕХИЯ

UEFA EURO 2024, група „F“, първи кръг

Главен съдия: Марко Гуида, Италия

Стадион: „Ред Бул Арена“, Лайпциг, Германия


Вероятни състави на двата отбора:

ПОРТУГАЛИЯ (4-3-3): Диого Коща – Жоао Кансело, Пепе, Рубен Диаш, Нуно Мендеш – Бруно Фернандеш, Витиня, Жоао Палиня – Бернардо Силва, Кристиано Роналдо, Рафаел Леао

Селекционер: Роберто Мартинес

ЧЕХИЯ (3-5-2): Жиндрих Станек – Томаш Холеш, Робин Хранач, Ладислав Крейчи – Владимир Цоуфал, Антонин Барак, Томаш Соучек, Лукаш Провод, Давид Юрашек – Ян Кухта, Патрик Шик

Селекционер: Иван Хашек