Тази вечер един срещу друг в последен мач от груповата фаза на UEFA EURO 2024 ще излязат отборите на Франция и Полша. Очаква се в игра за "петлите" да се завърне Килиан Мбапе, който пропусна мача с Нидерландия, след като счупи носа си срещу Австрия. Преди двубоя резервният вратар на поляците Марчин Булка, който допреди месец беше съотборник с Мбапе в ПСЖ, ще подари на суперзвездата специално направена за него маска.
Тя е изработена от полска компания в стила на "Костенурките нинджа".
 
„Все още не е крайният продукт, но ако прототипът му хареса, ще ни трябва цялостно лицево сканиране, което може да се направи дори с iPhone, и резултат от компютърна томография, за да се види къде точно ще е  мястото на операцията. Ако получим всичко това от Килиан, бихме могли да му осигурим идеалната маска", заявиха от компанията Cabiomede.
 
Най-добрите маски са направени от въглеродни влакна от моторни спортове, които са свързани със смола, предназначена да контактува с кожата. Това е издръжлива обвивка с дебелина милиметър, която защитава лицето и предпазва маската от огъване и причиняване на по-дълбоки щети при удар.
 
"Не е достатъчно обаче да се направи черупка, важна е и сертифицираната пяна - най-добре е тя да абсорбира енергията от ударите, защото тогава енергията достига до лицето, мускулите и костите вече са разсеяни. Ние използваме най-добрата пяна в света, която се използва и в бронежилетките. При удар тази пяна се втвърдява и абсорбира енергия, а при използване става мека като пластелин, незабележима и се адаптира към телесната температура.
 
Освен това маската не е стикер на лицето и затова трябва да бъде правилно проектирана. Чрез компютърна томография и сканиране симулираме изместване и удебеляване на мястото на нараняване. Маските често са асиметрични, за да предпазят например счупени очни кухини. След това има черупка, гума от пяна и смачкана зона, като в кола – и маската не докосва повредената зона“, каза говорителят на компанията Михал Жиро.
 
„Маската му стърчи твърде много, което може да има обратен ефект. С нашите маски добавяме още два до три милиметра пяна върху цялото лице и още два до три милиметра върху носа. Не ограничава зрителното ви поле, а в същото време зоната между очите ще бъде достатъчно здрава, за да не се скъса маската.
 
Ако маската не приляга плътно върху цялото ви лице, тялото ви няма да я усети и може несъзнателно да се закачите за нея. Маските Kilian са много къси в носа, защото някой ги е проектирал да предпазват костите, но не и хрущялите. И повярвайте ми, когато си счупите носа, докосването на хрущяла причинява много болка. Нашите маски са толкова дълги, че покриват и хрущяла“, олясни пък собственикът на Cabiomede Матеуш Павлик.