Националният отбор на Италия постигна минимална победа с 1:0 над Босна и Херцеговина в последната приятелска среща за „адзурите“ преди старта на UEFA EURO 2024. Големият герой за домакините в Емполи беше Давиде Фратези, който се разписа красиво в 38-ата минута и на практика донесе успеха в контролата срещу босненците.

На няколко пъти „адзурите“ обаче демонстрираха колебания и в тази среща, като същите неща се виждаха и преди дни в проверката с Турция. На 10-и юни италианците ще проведат възстановителна тренировка на базата си в Коверчано, а следобедът отлитат за Германия, където вече ще се базират до старта на Европейското първенство.

Там те са в група В, където са още отборите на Испания, Хърватия и Албания.

Италианците започнаха по-активно срещата в Тоскана и можеха да открият още в четвъртата минута. Камбиасо напредна отляво, след като Скамака се върна и му разпредели. Последва центриране към нападателя, но той се размина с топката.

В осмата минута босненците без малко да накажат много груба грешка от Италия. Рикардо Калафиори опита пас към Беланова, но Хайраданович пресече пред наказателното поле на "скуадра адзура". Последва удар по земята, но Джанлуиджи Донарума направи блестящо спасяване и изби в ъглов удар.

Две след това Скамака изведе отлично в наказателното поле на босненците Фратези. Той беше блокиран, но топката отиде към Федерико Киеза, чийто удар беше спрян от бранител на гостите. В 11-ата пък Фаджоли овладя умело и шутира от сериозно разстояние, но Кенан Пирич улови.

Guilliver/GettyImages
30 снимки

След 14 минути игра Джанлука Скамака изведе с пета вдясно Фратези, а №7 на Италия си поведе топката отвратително, за да може вратарят на Босна да неутрализира нападателя на Интер. Малко след това удар на Газибегович от фал беше париран от Донарума.

Постепенно темпото в Тоскана стана по-бавно, като двата отбора се надявахана грешки в съперниковите защити. Осем преди края на първото полувреме италианците откриха резултата на "Стадио Кастелани". Федерико Киеза пое вляво и центрира страхотно към Давиде Фратези, който с ножичен удар порази вратата на босненците за 1:0.

След малко повече от час игра домакините разиграха фантастично с по едно докосване, а Скамака се озова на стрелкова позиция, но ударът му профуча над напречната греда. Няколко минути по-късно Пирич направи спасяване след добър удар на нападателя Скамака. В добавеното време на срещата Доменико ДиМарко направи поредна своя грешка в мача след появата му като резерва и Ахмедходжич се озова сам срещу Донарума, но стражът на Италия с тяло блокира удара му.

FT / ИТАЛИЯ - БОСНА 1:0

1:0 Фратези 38'

Стадион: „Стадио Кастелани“ (Емполи)

Рефер: Христоваландис Теули (Кипър)

Италия: Донарума – Дармиан, Буонджорно, Калафиори – Беланова, Жоржиньо, Фаджоли, Камбиасо – Фратези, Киеза, Скамака

Босна и Херцеговина: Пирич – Ахмедходжич, Катич, Бичакчич, Газибегович, Хайраданович, Сарич, Тахирович, Мухакич, Гигович