Лишени от водещи футболисти, Нидерландия и Полша откриват участието си на UEFA EURO 2024 в неделя в двубой помежду си от група D в Хамбург.

Нидерландците трябва да се справят без плеймейкъра Френки де Йонг, който лекува контузия на глезена, а звездата на поляците Роберт Левандовски също ще пропусне първия мач на шампионата заради травма.

Полша е още без десния бек Мати Каш и нападателя Аркадиуш Милик, а нападателят Карол Свидерски нарани глезена си, докато празнуваше първия гол в приятелския мач срещу Турция в понеделник. Той и Левандовски обаче трябва да са готови за втория мач от групата срещу Австрия.

Този двубой, както и всички останали от UEFA EURO 2024, ще имате възможност да гледате на живо с картина в Gong.bg.

Списъкът с контузените в лагера на Нидерландия включва също победителите в Лига Европа с Аталанта Мартен де Роон и Теун Коопмайнерс, както и защитникът Свен Ботман.

"Нямахме късмет с контузии играчи, които са повече от ценни за националния отбор, но и без тях все още имаме силен отбор“, каза треньорът на Нидерландия Роналд Куман.

Отсъствието на 35-годишния Левандовски, който е вкарал 82 гола в 150 мача за Полша, ще бъде сериозен удар за поляците.

"Той е изключителен играч, който даде много на отбора, като помогна по всякакъв начин“, каза треньорът на Полша Михал Пробиерж.

Куман разпали полемика преди мача, като предположи, че контузията на Левандовски може да е блъф, на което Пробиерж отговори с раздразнение.

"Ако официално съобщим за нещо подобно, то е, за да информираме нашите поддръжници“, каза той.

"Куман може да има огромни познания за контузиите. Аз нямам и просто имам доверие в нашия медицински персонал. Има един цитат: „Кажи истината и хората ще си помислят, че лъжеш“. Това важи и тук.“

С предстоящите мачове срещу Австрия и Франция, мачът в неделя се смята за задължителен за победа и за двата отбора.

"Фактът, че ни възприемат като аутсайдери, може да работи в наша полза. Всички смятат, че Франция и Нидерландия са фаворитите в нашата група. Тъй като малко хора разчитат на нас и напрежението е по-малко. Това ни амбицира да покажем, че имаме добър отбор", каза полският полузащитник Якуб Модер.

Нидерландците нямат загуба в последните си 12 срещи с Полша, като за последно загубиха от тях през 1979 г. /БТА