Албания се справи чудесно по пътя към UEFA EURO 2024, минавайки квалификационната си група на първо място пред отборите на Чехия и Полша. Това е второ Европейско първенство в историята на националния отбор, като албанците не са се класирали на Световно досега.

Иначе Албания прави дебют на голям форум на Евро 2016. Тогава обаче тимът не минава групата си, записвайки една победа срещу Румъния, но губейки от тимовете на Франция и Швейцария. Това лято задачата на албанския състав няма да е никак по-лесна, тъй като другите отбори в Група „B” са Испания, Хърватия и Италия.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

През март месец Албания изигра две контроли, като загуби от Швеция и Чили. Селекционер на албанския тим е бившият футболист на Арсенал, Барселона и Манчестър Сити – Силвиньо. Бразилецът пое отбора в началото на 2023-а година и именно под негово ръководство направи фурор в квалификациите за UEFA EURO 2024.

Елсейд Хисаж е една от основните фигури в състава на Албания, 30-годишният бранител вече има сериозен брой мачове с националния екип, а по-голяма част от кариерата му минава в Италия като играе за Емполи, Наполи, а в момента за Лацио.

Силвиньо може да разчита и на други качествени футболисти, които се подвизават в Серия А, като халфа на Интер Кристиян Аслани и опитния защитник на Аталанта – Берат Джимсити. Илбер Рамадани и Недим Байрами, които са ключова част от състава на бразилския селекционер също играят в Италия – съответно в Лече и Сасуоло. Треньорът потенциално може да повика и 22-годишния нападател Армандо Броя, който премина от Челси във Фулъм, тъй като не получаваше достатъчно игрово време, но и в новия си тим той често остава резерва. В последните четири мача Броя има едва 13 минути на терена. Със сигурност нападателят трябва да подобри формата си след много контузии през сезона и да си заслужи повиквателната от Силвиньо. Друга опция за върха на атаката е Рей Манай, който и игра в контролата между Албания и Чили. Там не показа кой знае какво, но пък за клубния си Сиваспор е в чудесна форма, записвайки три гола и една асистенция в последните четири мача през април.

Разбира се, Албания ще изиграе още две контроли, дни преди старта на Европейското първенство в Германия. Тимът ще срещне Лихтенщайн и Азербайджан, преди на 15-и юни да се изправи срещу защитаващия си титлата от 2021-а година – Италия. Групата ще бъде изключително предизвикателство за Силвиньо и компания, но и в квалификациите едва ли някой очакваше тимът да надиграе Полша и Чехия и да вземе първата позиция. Дали Албания може още веднъж да изненада света? Времето ще покаже.