Втори гост в рубриката ни „Моите 11“, в която 20 популярни футболни личности ще влязат в ролята на треньори и ще си изберат 11 играчи, които биха завели на европейско първенство, е бившият играч и треньор на ЦСКА Ангел Червенков

Представяме ви неговата единадесеторка от най-добрите европейски футболисти, които със сигурност биха били фаворит за купата на стария континент в този си състав.

„Моите 11, които препоръчвам за европейските първенства са следните. На вратата поставям Мануел Нойер. Един страж, който е вратар на Байерн Мюнхен и националния отбор на Германия. Изключително авторитетен, сигурен, надежден, разнообразен вратар, който участва и в изграждането на атаките. Лидер на своя отбор. Човек, който печели и световната титла. Една фигура, която заслужава много сериозно внимание“, така започна да реди отбора, който би повел на UEFA EURO 2024 Червенков.

„Като десен защитник давам доверие на Йозуа Кимих. Изключително поливалентен футболист. Може да играе както като десен защитник, така и в средата на терена като дефанзивен халф. Човек, който много добре се защитава. Има контрол върху топката. Изключителна ефективност във владението на топката и изграждането на атаките. Много полезен за своите отбори, където е играл, както в Байерн Мюнхен, така и в националния отбор на Германия“, споделя специалистът.

„Като ляв защитник гласувам доверие на Жорди Алба. Един изключителен защитник от Барселона и испанския национален отбор, който много умело се включва в атаките. Бърз, техничен, повратлив. Изключително добър защитник, както и много полезен в завършваща фаза на атаката на своите отбори

Като централен защитник отново бих поставил един испанец – Серхио Рамос, футболист на Реал Мадрид и испанския национален отбор по футбол. Надежден, здрав, мощен. Лидер в испанския национален отбор. Човек, който се включва в атаките на своя отбор. Завършва много често и с гол. Той е една от най-сериозните фигури в световния и европейски футбол в последните години.

До него бих поставил Бонучи. Много стабилен в защита, прецизен, премерен. Изключително прецизен в своите действия. Много често също като своя съотборник Рамос се включва в атаките на своя отбор, бележи често и голове. Най-вече организаторските му качества в защита са блестящи“, продължава бившият играч на ЦСКА.

„Пред тях като опорни халфове. Един от хората, които са направили най-стабилно впечатление през последните години, е Серхио Бускетс. Отново испанец. Човек, който е предмостието на защитата. Разпределя много умело играта. Изключително техничен и повратлив човек, който прави баланс в отбора на Испания. Много умело може да задържа топката и да провежда атаките на своя отбор. Също много силен в отнемането на топката. Това е един от най-качествените опорни защитници в света през последните години.

До него бих поставил Тони Кроос. Играч, който е минал през няколко отбора. В последно време играе и защитава цветовете на Реал Мадрид и разбира се германския национален отбор. Много добре вижда играта. Изключителен контрол върху топката. Поглед върху играта. Може да повежда както атаки с къси пасове, така и да извежда своите съотборници с дълъг пас. Човек, който е изключително надежден и ефективен в своите действия. Не са рядко случаите, в които той бележи и от преки свободни удари важни голове за своя отбор“, казва той.

„Пред тях бих поставил една легенда на европейския и световен футбол – Зинедин Зидан. Човек, за който каквото и да кажем ще е малко. Изключителен виртуоз с топката. Може да направи всичко с нея. Умело организира атаките на своя отбор. Много се труди и работи и в дефанзивен план. Човек, който е сърцето и душата на отбора на Франция. Със своите лидерски качества той през годините се е утвърдил като една от най-големите звезди в световния футбол.

Като десен полузащитник бих поставил още една легенда на испанския футбол Андрес Иниеста. Човек, който играе в средата на терена. Умело се включва в атаките на своя отбор. Изключителна повратливост, работоспособност, боравене с топката. Импровизаторските му качества са невероятни. Много често и бележи голове. Включва се от втора позиция и е един от най-полезните играчи в испанския футбол в последните 10-15 години.

В лявата страна на атаката бих поставил Тиери Анри. Също един изключителен футболист. С невероятна техника и реализаторски умения. Човек, който е много труден за опазване. Изключителна бързина. Много труден за всички свои противници. Той винаги е бил един от лидерите на френския национален отбор“, споделя Червенков и завършва своя отбор с играч, който ще защитава цветовете на Португалия на UEFA EURO 2024.

„На върха на атаката бих поставил Кристиано Роналдо. Изключителен гол майстор. Човек, който е с огромно влияние в атаките на своите отбори. Той е лидерът. Той е сърцето и душата на португалския национален отбор. Завидно дълголетие във футбола. Професионалист от всяка една гледна точка. Човек, на който винаги може да се разчита. Неслучайно негови са много рекорди по отбелязани голове в европейския и световния футбол“, завършва Червенков.