Тази вечер Словакия ще опита да направи чудо, изправяйки се срещу Англия в мач от осминафиналите на UEFA EURO 2024. Въпреки че е определян за аутсайдер, отборът вярна, че може да поднесе голямата изненада на това Европейско първенство. А скритият коз е Марек Хамшик, който е със статут на футболна икона в родината си и има 138 мача за Словакия.  Помните го, нали? Той е само на 36 години и далеч не би бил най-възрастният играч, но вече е само треньор. Сега той помага на селекционера Франческо Калцона, който признава, че би искал да има син като Марек. 
 
"Ако имам момче, искам да прилича на Хамшик. Той е много скромен. Всички обичат Марек заради неговата прямота, никога не съм чувал нищо лошо за него. Добре е за момчетата да говорят с играч, който знае какво е напрежението на най-високо ниво. Той е видял всичко във футбола и може да даде съвет. А може и да крещи, когато е необходимо", обяснява Калцона.

Марек Хамшик

източник: Gulliver/GettyImages

Хамшик е знаменитост в Словакия, един от най-известните хора в страната. Между другото, дядо му Иван Хамшик участва в парламентарните избори миналата година, но загуби. 
 
След вълшебната кариера в Наполи, Марек игра две години в Китай, после шест месеца в Гьотеборг, а през лятото на 2021 г. подписа с Трабзонспор. Стана шампион на Турция и миналото лято се отказа от футбола. Шест месеца по-късно Наполи бе оглавен временно от Франческо Калцона, който покани Хамшик в щаба си, но той отказа. По-късно обаче все пак го убеди да работят заедно в словашкия национален отбор.
 
Марек Хамшик беше лесно разпознаваем на терена и една от причините бе прическата "гребен". Сега обаче няма и помен от нея.

Марек Хамшик

източник: Gulliver/GettyImages

„Понякога хората не ме разпознават без гребена. Реших да променя прическата си, когато бях в Турция. Впрочем с "гребена" премина почти цялата ми кариера, носеше ми късмет, а и е лесна за поддържане -  трябва само малко гел. 
 
Докато бях футболист, само два пъти смених прическата си. През 2012 г. спечелихме Купата на Италия и спазих обещанието си -  Езекиел Лавеци ме острига и бях с гола глава. Изглеждах ужасно, жена ми беше шокирана. Обаче си заслужаваше - Наполи спечели трофея за първи път от 17 години. Две години по-късно отново взехме Купата и тогава боядисах косата си в синьо", разкрива той.
 
Ще си върне ли Хамшик "гребена", ако Словакия спечели Евро? 
 
„Този ​​етап е в миналото! Въпреки че ако вземем трофея... Ще си помисля“, усмихва се Марек.