Треньорът на Словакия Франческо Калцона беше изключително доволен от победата над Белгия с 1:0 във Франкфурт. Калцона заяви, че словашките футболисти имат нужда точно от такъв манталитет, за да се противопоставят на най-силните отбори в Европейското първенство.

"Играчите дадоха всичко от себе си, вложихме много усилия и победихме страхотен съперник. Трябва да продължим да го прави. Футболистите трябва да имат този манталите, за да можем да се изправяме като равен с равен с най-големите отбори. Това е огромна победа. Гледаме към следващите мачове, защото и в тях трябва да отбележим, за да постигнем целта си и да продължим напред" заяви Калцона след мача.

Снимки: Gulliver/GettyImages
84 снимки

Във Франкфурт първият добър шанс в срещата се откри пред нападателя на белгийците Ромелу Лукаку, който обаче пропусна от изгодна позиция. Скоро след това словаците удариха съперника. Жереми Доку сбърка подаване в близост до вратата на Коен Кастеелс и Иван Шранц подаде с пета на свой съотборник. Ударът бе отразен от Кастеелс, но Шранц бе на точното място, за да прати топката покрай белгийския страж. Попадението бе зачетено след проверка на ВАР за засада на Шранц. В следващите минути фаворитът в мача и групата изпитваше затруднения да отвърне на предизвикателството, като словаците играеха с много голямо самочувствие и на няколко пъти погледнаха към вратата на Кастеелс. В края на полувремето Лукаку се оказа сам срещу стража на Словакия Мартин Дубравка, но не успя да се справи и статуквото остана непроменено.

Гледайте НА ЖИВО С КАРТИНА всички мачове от UEFA EURO 2024 напълно безплатно в сайта Gong.bg!

След паузата нападателят на "червените дяволи" вкара топката в мрежата, но голът бе отменен след намеса на ВАР. Словаците продължаваха да се отбраняват много задружно и не трепнаха дори при втория отменен гол на Лукаку, който за пореден път бе спрян от технологията. В крайна сметка, словаците удържаха крехкия си аванс и поднесоха най-голямата сензация от началото на UEFA EURO 2024.

Тимът на Франческо Калцона събра актив от 3 точки, колкото има и Румъния, който по-рано днес постигна класическа победа над Украйна с 3:0. В следващите мачове от група Е Белгия на Доменико Тедеско ще търси задължителен успех срещу румънците на 22 юни, а ден по-рано Словакия ще опита да запише нови три точки срещу ранения тим на украинците. / БГНЕС