В навечерието на старта на UEFA EURO 2024, Роберто Мартинес не скри желанието си да отведе Португалия възможно най-напред на европейския шампионат. Испанският треньор говори пред родния за него AS в интервю, в което обясни защо се стреми да пее химна на португалците и говори езика на страната.

„Химнът винаги е важен и има специално значение за всеки национален отбор. Всеки трябва да го разбира това. В Португалия много сегменти от текста са изписани по стените на сградите. Това представлява цялата страна“, заяви той.

„Ако съм един португалски фен и назначат чуждестранен треньор, ще искам той да говори на португалски. Все още го уча, тъй като това е процес. В отбора ни говорим още на английски и испански. Учителят ми Мигел е християнин и има голямо спокойствие. Всеки ден съм при него за час и половина“, обясни Мартинес защо иска да говори на португалски.

Селекционерът на иберийците също така коментира какво иска да вижда от португалците на UEFA EURO 2024. “Планът ни е тази талантлива група да играе впечатляващо. Искаме винаги да гледаме към съперниковата врата, но трябва да се защитаваме и добре с топка в крака. Предпочитам да спечеля с 5:4, отколкото с 1:0. Можем да прилагаме много модели. Кристиано? Силата на този отбор е в цялата съблекалня, не в един играч или треньор. Кристиано Роналдо и Пепе са примери. Те са изключителни характери и налагат високи стандарти, както и другите футболисти“, прдължи той.

„Не е сега времето да говорим за фаворити. Има няколко кандидати за титлата. Франция, Англия, Италия, Германия, Испания и ние. Не можем да избягаме от отговорност. Има изисквания и трябва да сме подготвени. Детайлите ще направят разликата“, завърши той.

Гледайте UEFA EURO 2024 в каналите на DIEMA XTRA, както и дигитално НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg.