Нидерландия и Турция ще премерят сили в последен четвъртфинален мач на UEFA EURO 2024. Двубоят на "Олимпиящадион" в Берлин стартира в 22:00 часа, като може да го гледате на живо в Gong.bg.


 “Лалетата” не изнесоха най-убедителните си мачове в груповата фаза и с едва четири точки се промъкнаха като трети в подреждането. Възпитаниците на Роман Куман показаха по-различно лице в осминафинала, когато разбиха с 3:0 Румъния. 

Турция пък е една от изненадите на турнира и стигна до четвъртфинала, след като отстрани Австрия с 2:1. Тогава в герой за тима се превърна Мерих Демирал с два гола. Той обаче се забърка в политически скандал и беше наказан от УЕФА за два мача. Друг важен играч се завръща обаче за Турция, а именно  Хакан Чалханоглу.

За тимът на Нидерландия това е първо достигане на тази фаза на турнира от Евро 2008 година, когато те изненадващо загубиха от Русия. Сега "лалетата" ще се опитат да направят по-сериозна заявка, дори за място на финал. 

Двата състава са се изправяли един срещу друг в общо 14 случая, като Нидерландия има превес от 6 победи срещу четири за Турция. Още четири двубоя пък са завършвали наравно. За последно двете страни се срещнаха в квалификациите за Световното първенство в Катар, когато „лалетата“ постигнаха гръмка победа с 6:1, а Мемфис Депай отбеляза хеттрик.